22. Juna 2022.

Prvi iPhone nije imao “copy-paste” opciju – znamo i zašto

Big Portal

Bez obzira na to da li volite Appleove uređaje ili ne, činjenica je da mobilno tržište pre i nakon iPhonea više nije isto. Iako su pametni telefoni postojali i pre nego što je Stiv Džobs najavio prvi Apple telefon, to se tržište radikalno promenilo, ostavivši u retrovizoru dotadašnje tržišne lidere kao što su Nokia i RIM, odnosno BlackBerry.

Prvi model iPhonea bio je daleko od savršenog, pa tako nije imao opcije poput podrške za 3G i copy/paste. Od predstavljanja tog telefona prošlo je 15 godina pa smo, zahvaljujući softverskom inženjeru Kenu Kociendi koji je tada radio u kompaniji, napokon saznali zašto iPhone nije imao jednu na prvi pogled tako jednostavnu opciju poput kopiranja i lepljenja teksta.

Koceinda je bio u Appleu još od 2001. godine, a prvo je bio deo tima zaduženog za razvoj Safari pregledača internet stranica, a kada je kompanija krenula u razvoj svog telefona, upravo je on bio jedan od ključnih softverskih inženjera u njegovom razvoju. On je nedavno podelio nekoliko priča o razvoju prvog modela njihovog telefona, a najviše pažnje je privukla priča o nedostatku opcije copy-paste.

Kratko objašnjenje zašto nije bio te opcije jeste što inženjeri kompanije Apple nisu imali vremena za implementaciju te opcije. Naime, bili su previše zauzeti razvojem virtualne tastature i opcije samoispravke da jednostavno nisu stigli da se pozabave kopiranjem i lepljenjem teksta.

Razvoj i implementacija takve opcije nisu bili tako jednostavni kako izgledaju – problem je bio što se kursor na telefonu pomerio između slova čim bi korisnik podigao prst s ekrana, pa je Koceinda morao da razvije tzv. “dnevnik istorijata dodira” prsta po ekranu samo za uređivanje teksta kako bi telefon automatski prepoznao poziciju prsta nakon poslednjeg dodira pre podizanja prsta.

Prvi model iPhonea predstavljen je početkom 2007. godine, a opciju copy and paste korisnici su dobili tek 2009. godine.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare