3. Jula 2020.

Prvi igrani film o Eurosongu

Big Portal

Iako je utrka za najbolju pjesmu Evrope ove godine otkazana, lake note i scenski kič dostupni su na striming servisu i dolaze kao parodija na popularnu muzičku manifestaciju.
Zanimljivo je da prvi film inspirisan famom koja prati želju muzičkih autora da se u pojave na Eurosongu i da se trominutnim nastupom predstave milionskoj svjetskoj publici, dogodio upravo u godini kada je ova muzička manifestacija otkazana zbog pandemije korona virusa.

65.po redu Eurosong je trebalo da bude održan u maju u Roterdamu, što je Holandiji omogućio prošlogodišnji pobjednik Dankan Laurens s pjesmom “Arcade“. No, dok čekamo objavu grada domaćina za naredno takmičenje (čije ime će biti objavljeno krajem avgusta) Netflix vas od 26. juna vodi na popularno takmičenje naslovom “Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga“, na kojem nema loših pjesama.

Reditelj David Dobkin donosi priču o Larsu i Sigrit, članovima islandskog benda „Fire Saga“, koji žele dostći svoj nedosanjani san, a njegova realizacija bi se sastojala od toga da oni osvoje prvo mjesto na Eurosongu.

Međutim, njihov talenat je uvijek pomalo bio deficitaran u odnosu na najpopularniju muzičku zvijezdu u njihovoj zemlji, pop pjevačicu Katianu. Uz malo sreće i puno truda, simpatični duo će se naći na glavnoj pozornici među zvijezdama prestižnog takmičenja. Kad im se pruži prilika da brane boje islandske zastave, shvatit će da se za ostvarenje svakog sna isplati boriti svim sredstvima i do zadnje kapi znoja. Jer, ništa neće ići po prvobitno zamišljenom planu.

Netflixova komedija obećava da će postati ljetni hit i donosi pjesmu koju nećete moći izbjeći narednih nekoliko mjeseci. Osim što imenom dočarava i opisuje avanturu simpatičnog dua, “Duble Trouble“ je pjesma koja će mnogi pjevušiti ovog ljeta.

Veliko iznenađenje je glumac Vil Ferel, koji se našao u ulozi pop zvijezde, nakon što je igrao čovjeka koji je odgojen kao vilenjak, zločestog modnog dizajnera, zatvorenika te nekoliko sportista. Osim što je urnebesno smiješan, Ferel izvodi i sve pjesme u filmu, dok je Mekadams ipak morala studiozno analizirati nastupe islandske pjevačice Bjork.

Ima li neko da ne zna šta je Eurosong?

“Eurovision Song Contest”, poznato i kao Evrovizija, je muzičko takmičenje nacionalnih televizija Evrope, koje su članice Evropske radiodifuzne unije (EBU), uz Izrael i Australiju. Utemeljeno je prije 64 godine, a prvo takmičenje je održano 1956. godine u švicarskom Luganu. Rekorderi po broju pobjeda su Irci, sa čak sedam osvojenih prvih mjesta.

Od 2004. godine uvedeno je polufinale, a zanimljivo je da od tada nastup u finalu do 2012. godine niti jednom nije propustila Bosna i Hercegovina. Najbolji plasman naše zemlje u istoriji Eurosonga je treće mjesto, na koje se plasirao Hari Mata Hari s pjesmom “Lejla“ 2006. godine. Zbog izuzetno loše finansijske situacije na BHRT-u, BiH je posljednji put nastupala na ovom takmičenju 2016, a prije toga je pauza trajala od 2012. godine.

Fanove Eurosonga će posebno obradovati činjenica da se u filmu “Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga“ pojavljuju poznata lica koja su obilježila takmičenje, čija tradicija traje već skoro sedam desetljeća. Među poznatima su Komčita Vurst i Jamala, pobjednici iz 2014. i 2016. godine.

Ukrajinska pjevačica je s moćnom baladom naslovljenom “1944.“ je zasluženo pobijedila na Eurosongu, dok je kontroverzna „bradata žena“ svojom pojavom zabilježila svojevrstan presedan na ovom takmičenju. U Netflixovom filmu u cameo ulozi se pojavljuje i Bilal Hasani, koji je prošle godine predstavljao Francusku s pjesmom “Roi“, a u impresivnom glumačkom društvu nalazi se i Piers Brosnan.

Nesvakidašnje situacije u koje upadaju predstavnici na Eurosongu, biće iznenađenje za sve one koji misle da se pripreme za ovo takmičenje sastoje samo od one tri minute koliko ih vidimo na sceni u direktnom televizijskom prijenosu, koliko je vremensko ograničenje trajanja pjesme po pravilima EBU-a. Eurosong svake godine dijeli publiku na one koji se uzdržavaju od parade kiča do onih koji pasionirano prate i memoriraju sve bitne i nebitne nastupe, poznavajući čak i statistiku bodovanja po godinama, daleko unazad u prošlost.

Eurosong predstavlja veliku misteriju Amerikancima, koji i pored svih svojih bizarnih televizijskih programa ne mogu shvatiti čemu toliko oduševljenje pjesmama koje se izvode “upakovane“ u neobična koreografska rješenja. “Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga“ odgovoriće na sva pitanja i razjasniti sve nedoumice, a možda osvojiti i one koji nisu gorljivi fanovi Eurosonga, piše Klix.ba.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare