Prvi električni Volvo biće XC40 - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Prvi električni Volvo biće XC40

Evropski Auto godine za 2018. predvodiće Volvo ofanzivu na tržište električnih vozila.

Prošlo je nešto više od godinu dana otkako je švedski proizvođač objavio plan koji predviđa da polovinom naredne decenije 50% ukupne prodaje Volvo automobila čine vozila na struju.

Kako piše Automotive News Europe, prvi model koji će dobiti verziju na električni pogon biće kompaktni SUV XC40,koji je prošle godine proglašen za najbolji novi automobil u Evropi.

Električni Volvo XC40 debitovaće do kraja 2019, a u prodajne salone će stići 2020. godine. Ovaj automobil deliće dosta komponenti sa električnim modelom Polestar 2, koji je imao premijeru na sajmu automobila u Ženevi.

Oba vozila bazirana su na istoj Compact Modular Architecture (CMA) mehaničkoj platformi, koju koriste i modeli kineske marke Lynk & Co, a koja je baš kao i brendovi Volvo i Polestar u vlasništvu kineskog auto-giganta, kompanije Geely.

Inače, pre čisto električne verzije, XC40 će tokom 2019. najpre dobiti plug-in hibridnu varijantu T5 Twin Engine.

Pogonski sistem ovog automobila čine 1.5 litarski benzinac sa 3 cilindra i elektromotor, a za skladištenje električne energije koristi se litijum-jonska baterija od 9,7kWh. Benzinski motor proizvodi 182 ks, a električni doprinosi sa svoje 82 ks.

Ukupna kombinovana snaga iznosi 264 ks, a maksimalni obrtni moment 425 Nm.

Prema fabričkim podacima, ovaj automobil će 0-100 km/h ubrzavati za 7,3 s i dostizati maksimalnih 205 km/h.

Ako se vozi isključivo na struju, XC40 Plug-in Hybrid moći će da pređe i do 54 km, što je uglavnom dovoljno za svakodnevnednevne relacije po gradu.

B92

Danas objavljeno

Koji električni automobili mogu da pređu najviše kilometara prije pražnjenja baterije?

V.R.

Sve više domaćinstava u Beču nema automobile

V.R.

Novi Toyotin mini model stiže iz Češke

V.R.

Ostavite komentar