15. Augusta 2022.

Prvi električni automobili makedonske proizvodnje se očekuju 2024.

Big Portal

On je televiziji “Kanal 5” rekao da će državna pomoć investiciji njemačkog proizvođača električnih vozila “Nekst i go mobajl” (NEKST.E.GO MOBILE) biti realizovana u narednih pet godina i istakao da država ima mehanizme da zaštiti javni interes.

Direkcija za TIRZ je juče u ime vlade Sjeverne Makedonije potpisala ugovor o državnoj pomoći investiciji te njemačke kompanije koja predviđa kompletnu proizvodnju električnih “i go” automobila u Tehnološko-indstrijoj razvojnoj zoni “Tetovo“.

Prema riječima Despotovskog, fabrika električnih automobila u Tetovu počeće da se gradi na jesen, a prema ugovoru, probna proizvodnja se očekuje 2024. godine

“To je cilj koji je investitor, prema poslovnom planu i juče potpisanom ugovoru, dužan da ispuni”, rekao je on i istakao da je riječ o kompaniji koja je usko povezana sa Tehničkim univerzitetom u Ahenu, koji je u prva dva odsto svjetskih univerziteta, prema svim globalnim rang listama.

Prvi električni automobili makedonske proizvodnje se očekuju 2024.

Kako je naveo Despotovski, investicija njemačke kompanije u Tetovu je 130 miliona evra, a planirano je otvaranje 900 novih radnih mjesta, kao i bruto zarade koje u su prosjeku 2,5 puta više od republičkog prosjeka.

“Državna pomoć neće prelaziti 35 odsto ukupne investicije, a dodjela sredstava zavisi od dinamike realizacije investicije i ispunjenosti uslova predviđenih ugovorom”, rekao je direktor TIRZ Sjeverne Makedonije.

Dodao je da ta kompanija neće koristiti poreske olakšice, već da je u potpunosti dužna da ih uplati u budžet i javne fondove države.

“Ovaj model državne podrške je u skladu sa propisima EU i podjednako je dostupan svim stranim i makedonskim kompanijama“, rekao je Despotovski.

(N1)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare