10. Decembra 2019.

Prvi autobus s migrantima napustio Vučjak

Big Portal

“Avaz” navodi da policija kontroliše autobuse, vrše preglede unutar vozila. Doktori s prozora ambulante u Zavalju gledaju šta se događa, specijalci su u pripravnosti. Izmještanje migranata s Vučjaka je počelo sa zakašnjenjem.

Migranti će biti izmješteni s Vučjaka u Ušivak u Hadžićima, a naknadno u novi prihvatni centar u kasarni u Blažuju.

Jake policijske snage su ranije stigle u kamp, a novinarima je bio zabranjen pristup kampu.

Da su pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona spremni su za akciju izmještanja migranata iz kampa Vučjak, kod Bihaća, potvrdio je portparol kantonalnog MUP-a Ale Šiljdedić.

On je naveo da je za izmještanje angažovano stotinjak policajaca, te da danas iz ovog kampa neće krenuti svi od ukupno 600 migranata.

Mediji prenose da su pojačanje policijske snage prisutne u kampu Vučjak. N1 prenosi da policija ne dozvoljava novinarskim ekipama prolazak dalje od Žegara – četiri kilometra udaljenog od kampa Vučjak. Reporteri s mjesta događaja navode da migranti još nisu krenuli. Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić najavio je da će danas biti izvršene glavne aktivnosti na izmještanju migranata iz kampa Vučjak.

Migranti će, u organizaciji Međunarodne organizacije za migracije /IOM/, biti prevezeni u kasarnu Ušivak u Hadžićima. Tu će boraviti do osposobljavanja kasarne u Blažuju, gdje je planirano da prezime.

“Izmještanje migranata iz Vučjaka će trajati tri dana i biće podijeljeno na predradnje, radnje izmještanja i one kasnije. Mi smo zaduženi da operativno pripremimo predradnje”, rekao je Ružnić na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

U sklopu prve faze izmještanja su pripremljeni bezbjednosni aspekti izmještanja migranata, što znači osiguranje hrane i prevoza, doktora i tehničara, kao i policijskih snaga.

Prema informacijama kantonalnih vlasti, do kraja sedmice trebalo bi da bude rasformiran kamp Vučjak.

Prema navodima federalnih medija, vlasti Kantona Sarajevo, kao ni kantonalni MUP nisu obaviješteni o izmještanju migranata u prihvatne centre u Sarajevu.

Kasarnu Blažuj, koja je još bez adekvatne infrastrukture za prihvat nekoliko stotina migranata, juče su posjetili kantonalni premijer Edin Forto i načelnik opštine Ilidža Senaid Memić. I oni su bez zvaničnih informacija viših nivoa vlasti.

Jedna od opcija i centar u Salakovcu, a vlasti Hercegovačko-neretvanskog kantona, kao i predsjednik HDZ-a Dragan Čović tome se protive.

Prema podacima IOM-a, u prihvatnim centrima u BiH nalazi se 4.000 migranata, ali tačan broj niko ne zna.

NN,Avaz

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare