9. Novembra 2021.

Prvi AMD-ovi Zen 4 CPU-i uključuju 128-jezgarni čip napravljen za cloud

Big Portal

AnandTech napominje da je AMD izneo svoju ranu mapu puta za Zen 4 tokom virtuelnog događaja, a prve dve porodice CPU-a su Epic čipovi namenjeni serverima i drugim teškim računarskim zadacima.

Prvi, nazvan Genoa, napravljen je za računarstvo opšte namene i ima do 96 jezgara (delimično zahvaljujući 5nm procesu) kao i podršku za DDR5 memoriju i PCIe 5.0 periferne uređaje. Stiže negde 2022. godine, a partneri sada uzorkuju čipove.

Zvezda bi, međutim, mogao biti Bergamo. Dizajniran je za računare u cloudu i naglašava gustinu jezgara — AMD obećava do 128 jezgara u jednom CPU-u, piše Engadget. Dizajn se oslanja na modifikovanu Zen 4c arhitekturu (C je za „cloud“) koja nudi sličnu funkcionalnost, ali optimizuje keš memoriju i potrošnju energije kako bi povećao broj jezgara i ponudio što više threadova za obradu. Bergamo će se pojaviti tek u prvoj polovini 2023. godine, i može biti koristan za internet gigante koji hendluju mnogo istovremenih korisnika.

Ako ste očekivali vesti o Ryzen procesorima zasnovanim na Zen 4, za sada ništa od toga. AMD je, iznenađujuće, bio fokusiran samo na korporativne klijente na svom događaju. Ipak, nadamo se da će AMD u narednim mesecima podeliti više informacija o Ryzen hardveru sledeće generacije.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare