25. Maja 2020.

Prve naznake o efikasnosti vakcine na jesen: “Ne smije da bude samo za bogate”

Big Portal

“Nažalost, ne znamo koja će vakcina funkcionisati i da li će uopšte biti neke. Ako budemo imali sreće, imaćemo naznake na jesen o efikasnosti”, rekao je u nedelju Berkli za švajcarski list “NZ Z am Zontag”, a prenosi Rojters.

On je naglasio da je dug put odatle do toga da odobrena aktivna supstanca bude dostupna u velikim količinama za stanovništvo širom sveta.

Berkli je pozvao da se na globalnom nivou usklade napori za proizvodnju i podelu eventualne vakcine, ocenivši da je potreban sporazum na međunarodnom nivou za izgradnju proizvodnih kapaciteta kako bi se brzo prozvela vakcina, “jednom kada se ona pronađe”.

“Države bi trebalo da sarađuju kako bi međusobno podelile vakcine u slučaju da vakcina (jedne zemlje) nije dobra”, rekao je Berkli, dodajući da je moguće da neke vakcine bolje funkcionišu na mladima, a druge na starijima.

On je pozvao Svetsku zdravstvenu organizaciju da objavi jasne smernice o upotrebi i distribuciji vakcine kako bi sprečila da vakcina, koja prva bude napravljena, bude dostupna bogatima na račun onih kojima je najpotrebnija.

Berkli smatra da, ako u početku bude ograničena dopstupnost vakcine, ona bi trebalo da prvo bude korišćena za imunizaciju zdravstvenog osoblja.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare