Prve izjave novog predsjednika SDS - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Prve izjave novog predsjednika SDS

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine te novi predsjednik Srpske demokratske stranke, dan nakon što ga je Skupština SDS-a izabrala za predsjednika kazao je kako ga nakon izbora čeka dosta posla unutar stranke.

Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine te novi predsjednik Srpske demokratske stranke, dan nakon što ga je Skupština SDS-a izabrala za predsjednika kazao je kako ga nakon izbora čeka dosta posla unutar stranke.

Za Mirka Šarovića kao predsjednika SDS-a glasalo je 205 delegata, a njegov protivkandidat Milan Miličević dobio je glas od čak 181 delegata. Na pitanje da li mala razlika predstavlja i veliku podjelu unutar SDS-a, Šarović kaže:

“Rekao sam i juče da je neka razlika morala da postoji. Ovaj broj ne govori o nekoj podjeli unutar stranke nego o snazi mog protivkandidata koji je bio odličan SDS-ov kandidat. Ja sam sedmi po redu predsjednik SDS-a a oni su uvijek do sada birani između više kandidata.”

Da li je Miličević zaslužio bar mjesto prvog zamjenika predsjednika s obzirom na veliki broj glasova, Šarović je kazao da će se i o tome razgovarati te da neće odlučivati samo on:

“Svakako da će o tome biti govora narednih dana, odluke neću samo donositi ja, vodićemo razgovore, mi smo jutros razgovarali, vjerovatno ćemo i sljedeće sedmice imati nešto značajniji razgovor. Bilo ko a pogotovo Miličević nije neko koga bi se trebalo lako odreći, ni ja, ni SDS.”

Na pitanje da li postoji mogućnost da u SDS-u neki razmišljaju u pravcu SNSD-a i Milorada Dodika, Šarović odgovara:

“Ta razmišljanja nisu zabranjena u SDS-u. Ljudi promišljaju šta je najbolje za SDS, da li da idemo sa glavnim političkim konkurentom ili da budemo potpuno jasna opozicija – ta dilema postoji kod mnogo stranaka i kod nas je postojala ali smo se uvom trenutku opredijelili da koalicija sa Dodikom nije u prvom planu”, kazao je Mirko Šarović, novi predsjednik SDS-a.

Šarović ističe da će SDS razgovarati i sa strankama iz Federacije, jer ako to mogu njihovi politički konkurenti zašto bi SDS-u to bilo zabranjeno.

,,To što neko od toga pravi dramu, pokazuje da smo još uvijek veoma važan faktor na političkoj sceni”, kaže Šarović i podsjeća da je SDS istorijska stranka koja je dala ogroman doprinos u stvaranju Republike Srpske te da niko nema pravo da mjeri njen patriotizam.

Šarović smatra da je političko polje u Republici Spskoj dovoljno široko za dijalog sa svim političkim partijama pa i političkim protivnicima, ali ne da bi formirali koaliciju već da bi jasno iznijeli stavove SDS-a o pitanjima bitnim za Srpsku.

”Međutim, ono što će biti najvažnije u svim razgovorima, sa bilo kim, to mora da budu razgovori na ravnopravnim osnovama. Niko ne može da ponižava SDS na bilo koji način. Ovo je velika stranka i svi moraju da vode računa o tome”, kaže Šarović.

Na navode Dragana Čovića da je SDS portparol SDA, Šarović je komentarisao:

“Dragan Čović je u koaliciji sa SDA na federalnom i državnom nivou, oni sarađuju 10 puta više nego mi sa SDA. Oni su imali sjajnu saradnju i oni će biti partneri. Zar mislite da postoji neka kombinatorika gdje SDA i HDZ nisu partneri? Ovo je neko bacanje prašine u oči.”

Šarović je kazao da vjeruje da će Savjet ministara već sutra dobiti budžet za naredna tri mjeseca, što je prema Ustavu i zagarantovano, a zagarantovano je i to da se ovo privremeno finansiranje može nastavljati, odnosno produžavati.

BN TV

Danas objavljeno

Dodon: “EU će prestati da postoji”

M.

Predsjednik donio neočekivanu odluku: Otpustio sina

M.

Najnoviji američki nosač raspoređen

M.

Ostavite komentar