Prve doze očekuju u junu: Vlada Kantona Sarajevo planira da kupi 200.000 doza “Sputnika V” vakcina - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Prve doze očekuju u junu: Vlada Kantona Sarajevo planira da kupi 200.000 doza “Sputnika V” vakcina

Premijer Kantona Sarajevo (KS) Edin Forto rekao je danas da je Vlada KS uspjela dogovoriti nabavku 200.000 “Sputnik V” vakcina, međutim sada od Skupštine traži potvrdu kako bi mogli potpisati ugovor.

Prve doze bi, ukoliko bi ugovor bio potpisan, trebalo da dođu u junu, a u pitanju je od 20.000 do 30.000 doza. Vakcine su koštale 9,95 evra, a kako je kazao Forto, Bosnalijek koji će biti uvoznik uzet će samo minimalne zakonske marže, to jeste uvest će vakcine bez zarade.

U pitanju je prva direktna nabavka vakcina u Federaciji Bosne i Hercegovine s obzirom na to da su do sada u ovaj entitet stizale samo donirane vakcine i one iz Kovaks i EU mehanizma.

Ranije je i premijer Federacije BiH Fadil Novalić najavio da bi ubrzo mogli zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo nabaviti ruske vakcine, a premijer Kantona Sarajevo Edin Forto je kazao da su ugovor o zajedničkoj nabavci “Sputnika V” potpisali 15. aprila. Ukupno su dogovorili 500.000 vakcina od čega je 300.000 za Federaciju BiH, a 200.000 za Kanton Sarajevo, piše Klix.

Danas objavljeno

Zaplijenjena droga od 10 miliona evra, hapšenje i u Srbiji

M.

Uoči sastanka sa Lavrovim iznenada preminuo ministar

M.

Petković: Kurti da prestane da obmanjuje javnost

M.

Ostavite komentar