25. Augusta 2019.

Prva žrtva e-cigareta u SAD

Big Portal

Zdravstveni radnici iz Ilinoisa rekli su da je pacijent, koji je posle pušenja elektronskih cigareta dobio tešku plućnu bolest, prvi smrtni slučaj u Sjedinjenim Američkim Državama povezan sa alternativom cigaretama koja je postala popularna posebno kod tinejdžera i mladih.

Slučajevi respiratorne bolesti povezane sa e-cigaretama i vapingom, odnosno udisanjem vodene pare sa primesama, prijavljeni su širom Ilinoisa, uključujući Čikago i Šampejn.

„Možemo reći da vidimo obrazac oštećenja pluća koji ranije nismo primetili. Na rendgenu, cela pluća izgledaju abnormalno“, objašnjava dr Emili Čepmen, glavni lekar u Dečjoj bolnici u Minesoti.

Oboleli su imali simptome poput kašlja, kratkog daha i umora. Neki su takođe povraćali i imali dijareju. Simptomi su se pogoršavali tokom nekoliko dana ili nedelja pre nego što su stigli do bolnice.

„Uplašio sam se kada su mi rekli da mi je propalo plućno krilo. Moram na operaciju odmah“, priča Čens Amirata, plućni bolesnik.

Agencija za kontrolu i prevenciju bolesti saopštila je da su najmanje 22 osobe, starosti od 17 do 38 godina, razvile neku vrstu respiratornih bolesti nakon udisanja vodene pare ili korišćenja e-cigareta. Još 12 slučajeva je pod istragom.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare