Prva žrtva e-cigareta u SAD - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Prva žrtva e-cigareta u SAD

Dugo se mislilo da su potpuno bezbjedne i da su idealna zamjena za cigarete. Ipak, istraživanja sve više pokazuju da su i elektronske cigarete opasne. Štaviše, u Sjedinjenim Američkim Državama prijavljena je i prva žrtva.

Zdravstveni radnici iz Ilinoisa rekli su da je pacijent, koji je posle pušenja elektronskih cigareta dobio tešku plućnu bolest, prvi smrtni slučaj u Sjedinjenim Američkim Državama povezan sa alternativom cigaretama koja je postala popularna posebno kod tinejdžera i mladih.

Slučajevi respiratorne bolesti povezane sa e-cigaretama i vapingom, odnosno udisanjem vodene pare sa primesama, prijavljeni su širom Ilinoisa, uključujući Čikago i Šampejn.

„Možemo reći da vidimo obrazac oštećenja pluća koji ranije nismo primetili. Na rendgenu, cela pluća izgledaju abnormalno“, objašnjava dr Emili Čepmen, glavni lekar u Dečjoj bolnici u Minesoti.

Oboleli su imali simptome poput kašlja, kratkog daha i umora. Neki su takođe povraćali i imali dijareju. Simptomi su se pogoršavali tokom nekoliko dana ili nedelja pre nego što su stigli do bolnice.

„Uplašio sam se kada su mi rekli da mi je propalo plućno krilo. Moram na operaciju odmah“, priča Čens Amirata, plućni bolesnik.

Agencija za kontrolu i prevenciju bolesti saopštila je da su najmanje 22 osobe, starosti od 17 do 38 godina, razvile neku vrstu respiratornih bolesti nakon udisanja vodene pare ili korišćenja e-cigareta. Još 12 slučajeva je pod istragom.

Danas objavljeno

Nakon što ovo pročitate, vjerovatno nikad više nećete bacati ljuske od jaja

Vanja A

Napitak koji ne bi trebalo da konzumirate posle treninga, a mnogi to rade

V.R.

Koliko je hladna voda loša za probavu?

V.R.

Ostavite komentar