12. Oktobra 2019.

Prva žičara u Banjaluci od Srpskih toplica do Banj brda?

Big Portal

Projekat izgradnje prve gradske žičare nedavno su gradonačelniku Igoru Radojičiću predložili predstavnici Ujedinjene Srpske.

Milan Petković, predsjednik Gradskog odbora Ujedinjene Srpske, kazao je da su idejno rješenje napravili studenti AGGF-a s profesorom Miroslavom Malinovićem na čelu.

“Smatramo da bi Banjaluka trebalo da se vrati Vrbasu. Još nije izrađen projekat za izgradnju žičare, tako da se ne zna tačna vrijednost projekta, ali će ona sigurno biti manja od dobiti koja bi bila ostvarena izgradnjom ovakve turističke atrakcije”, kazao je Petković.

Dodaje da se ideja svidjela gradonačelniku, te da je rekao da je vrijedna razmatranja.

Miroslav Malinović, profesor na AGGF-u, kaže da se ideja rodila na osnovu projekta koji je rađen prije 15 godina.

“Projekat izgradnje žičare tada nije prihvaćen. Mi smo ga uzeli kao ideju koju su studenti razradili u ozbiljnu studiju”, rekao je Malinović.

Dodaje da su prije izrade rješenja anketirali stanovnike Srpskih toplica kao i rekreativce koji vrijeme provode na Banj brdu.

“Na kraju smo dobili idejno rješenje sa dvije stanice, polaznom u blizini banje u Srpskim toplicama i jedne stanice do platoa kod spomenika na Banj brdu”, kazao je Malinović.

Ističe da su ove dvije lokacije vazdušnom linijom udaljene manje od 500 metara, zbog čega bi izgradnja žičare na ovoj lokaciji iziskivala manji trošak.

Amer Ćuran, student četvrte godine AGGF-a, kazao je da su idejno rješenje radili u sklopu izbornog predmeta, razmatrajući alternativne vidove transporta u gradu.

“Posjetili smo žičaru u Turističko-rekreativnom centru ‘Ravna planina’ u Palama, gdje smo vidjeli da žičara u privatnom vlasništvu može biti isplativa”, rekao je Ćuran.

Dodaje da su benefiti izgradnje žičare mnogobrojni, te bi pored manje zagađenosti, žičara omogućila svim građanima da posjete Banj brdo.

“Stariji, bolesni ili osobe sa invaliditetom bi na ovaj način mogli lakše posjetiti rekreativnu zonu, ali bi i ostali građani češće posjećivali Banj brdo”, kazao je Ćuran.

Neven Stanić, načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku, kazao je da je projekat izvodljiv i da bi privukao brojne turiste.

“Zamisao je da se ovo realizuje na drugačiji način, tako da ne pada na trošak grada. Najbolje bi bilo uputiti javni poziv investitorima, dati im ideju i otvorene opcije da ulože novac i da prihoduju od toga, a grad bi prihodovao od turizma”, rekao je Stanić.

NEZAVISNE NOVINE

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare