Prva vožnja: Peugeot 208 – "lavić" iz visokog društva - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Prva vožnja: Peugeot 208 – “lavić” iz visokog društva

Peugeot ne posustaje u napadu na premijum segment ni kada su u pitanju gradski automobili. Novi 208 je sofisticiran auto, sa mnogo naprednih rešenja preuzetih sa modela viših klasa.

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Među proizvođačima koji su nas ozbiljno razmazili kada su u pitanju automobili „B“ segmenta je i Peugeot.

Još od „dvestapetice“, pa preko „dvestašestice“, Pežo je u klasu gradskih automobila uvodio elemente koje smo do tada mogli da viđamo samo na modelima viših klasa.

Panoramski krov, senzori za kišu i farove, elektro-preklapanje retrovizora, komande radija na volanu i tempomat, ugrađuju se više od dve decenije u kompaktne Peugeot modele.

Isto kao što tada konkurenti ovakvu opremu nisu imali ni na spisku opcija, neke novine sa „dvestaosmice“ nemaju ni danas.

„Lavić“ je prvi auto u klasi sa osmostepenim automatskim menjačem i trodimenzionalnim instrumentima. I ne samo to.

Nova era donosi i nove izazove. Jedan od njih je i elektrifikacija. Ravnopravno sa benzincima i dizelašem, u gami se našao i model sa čisto električnim pogonom.

Kako bismo se u sve novitete lično uverili, zaputili smo se u Portugaliju, na međunarodnu prezentaciju Peugeota 208.

Na aerodromu u Lisabonu dočekale su nas verzije sa najjačim benzincem i jedinim dizelašem u ponudi. Biramo prvo benzinca.

Uz njega je dostupan samo osmostepeni automatski menjač. Na zadnjem stubu stoji oznaka „GT lajn“, što znači da je pred nama pretposlednji od ukupno pet paketa opreme.

Ovakav auto se odmah prepoznaje po LED glavnim svetlima u obliku tri vertikalne linije koje predstavljaju mačije kandže, baš kao i na zadnjim svetlosnim grupama.

Za razliku od nižih paketa opreme, „GT lajn“ i najviši „GT“ su prepoznatljivi i po crnim rubovima točkova.

Unutrašnjost se takođe razlikuje od one na nižim paketima. Sportska sedišta presvučena opcionom kožom, crna obloga krova, ambijentalno osvetljenje u osam boja i aluminijumske nožne komande samo su neki od detalja koje ističu sportskiji karakter.

Test primerak je imao i panoramski krov, pa smo odmah odlučili da testiramo prostranost kabine.

Na mestu suvozača treba očekivati nešto bliži oslonac za noge; pozadi ima sasvim dovoljno mesta za osobe prosečne visine.

Panoramski krov jeste uticao na spuštanje „neba“, ali je zato deo iznad glava putnika izdubljen, tako da nismo imali problem sa komforom.

Sve u svemu, između glave i obloge krova je ostalo prostora kao u prosečnom hečbeku C segmenta, odnosno kao u klasi iznad.

Strategija Peugeota, pa i većine evropskih proizvođača, nije da obaraju rekorde na zadnjim sedištima, već da naprave auto koji će biti atraktivan na oko ali i na volanu i gasu.

Pravo iznenađenje je pogled na instrumente. Pežo ne odustaje od „i-Cockpit“ arhitekture, odnosno dizajna radnog mesta vozača.

Do sada je prodato preko pet miliona automobila (različitih modela) kod kojih se instrumenti gledaju preko volana smanjenog prečnika. O ukusima se ne raspravlja, ali je očigledno da ovakav koncept ima zaista veliki broj poštovalaca.

To znači da je volan praktično u krilu, što mnogima obezbeđuje dodatni osećaj sigurnosti. Međutim, ono što predstavlja pravu atrakciju je tehnologija samih instrumenata.

Ovo je prvi put da se susrećemo sa 3D tehnologijom koja deluje kao da gledate hologramski prikaz. Ne samo što izgleda atraktivno, već Peugeot ističe da se podaci na instrumentima lakše i brže uočavaju, pa je vreme reakcije vozača za oko pola sekunde kraće.

Naravno, možete da birate vrstu prikaza a nama se posebno dopao izgled mape navigacije. Strelica koja predstavlja auto ostavlja senku na putu, a tu su i mnogi drugi detalji koji pokazuju da su se dizajneri i inženjeri baš potrudili.

Na primer, senilo instrumenata je projektovano tako da lepo može da ih vidi i suvozač, kome je 3D efekat još izraženiji.

Tu je i uvek zanimljiva „klavijatura“ na kojoj su zapravo svi prekidači. Aluminijumska završna obrada pojačava premijum utisak, koji je prisutan svuda po kabini.

Na primer, LED svetla za čitanje se „pale“ tako što je dovoljno samo da ih pipnete. Postavljena su čak i na zadnjim sedištima i to iza glava putnika.

Komandna tabla je od mekih materijala sa atraktivnim štepom, mada smo ih očekivali i u tapacirungu vrata, koji je obložen tkaninom u predelu lakta.

Mesta za sitnice ima više nego dovoljno. Ispred ručice menjača su dve police, od kojih je jedna za mobilni telefon. Kod bolje opremljenih verzija gornja ima poklopac i bežično punjenje. Kada se poklopac otvori, služi kao uspravni nosač telefona.

Novi Peugeot 208 je ispunio očekivanja i u vožnji. Trocilindarski turbo-benzinac od 130 „konja“ je dobro uravnotežen tako da nema nikakvih vibracija. Čak i po zvuku je teško da primetite da mu „fali“ cilindar.

Menjač inteligentno menja brzine i u vek je na pravim obrtajima. Ukoliko želite, možete da se pozabavite i ručnim izborom brzina preko komandi iza volana.

Kao i kod ostalih Peugeot modela, na ručici menjača je „M“ taster za potpuni manuelni mod. Bez njega, ručna promena brzina je samo trenutna, jer menjač posle nekoliko sekundi ponovo prelazi u automatski režim.

Ipak, najviše nas je zanimala verzija koja će biti najprodavanija kod nas. „GT lajn“ smo zamenili za „aktiv“ (Active), odnosno drugi po redu paket opreme sa atmosferskim benzincem od 75 „konja“.

Ovde nema digitalnih instrumenata, već su to prepoznatljivi Peugeot cajgeri sa kazaljkom obrtomera u kontra smeru.

Moramo da priznamo da i ova verzija izgleda vrlo atraktivno. Centralni displej sada nije dijagonale deset inča kao na „GT lajnu“, već sedam.

Tradicionalna poluga ručne kočnice menja taster električne, dok gornja pregrada za mobilni telefon nema vratanca već je otvorena. Ukratko, to su najveće razlike u unutrašnjosti.

Zvučna izolacija je podjednako dobra kao i na boljim verzijama, a ogibljenje prijatno mekano. Brzo stabilizuje karoseriju na talasastim deonicama puta i ne dozvoljava veliko ljuljanje, čak i u oštrim krivinama.

Prazan put i ograničenje od 90 km/h je bilo više nego dovoljno da isprobamo auto u brojnim uzastopnim zavojima. Resetovali smo putni računar i posle oštre vožnje sa punim gasom na displeju je stajao prosek od 5,7 l/100 km.

Bez obzira što nema turbo, motor od 75 KS je više nego dovoljno snažan za svakodnevne gradske potrebe i vožnju magistralom.

Na kraćoj deonici smo testirali i dzel verziju. I ona je dosta utišana, sa vibracijama svedenim na minimum, bar kada je u pitanju prosek među gradskim automobilima.

Njenih 100 „konja“ je prava mera za „dvestaosmicu“, sa prosekom koji lako pada na manje od pet litara.

Za sam kraj test vožnji, Peugeot nam je ostavio mogućnost da testiramo i e-208. Električni pogon u tabeli sa tehničkim karakteristikama je nešto na šta ćemo morati da se naviknemo a Peugeot je jedan od prvih koji uvodi potpuno električni pogon u masovni model.

U samom startu e-208 je postao i najjači u gami. Kada smo već kod toga, neće biti GTI varijanti, bar ne u skorijoj budućnosti. Inače, elektromotor postiže 136 konjskih snaga i razvija veliki obrtni moment od 260 Nm.

Kapacitet baterija je dovoljan da u realnim uslovima vožnje auto može da pređe oko 340 kilometara.

Na javnim punjačima od 100 kW baterija se do 80 posto kapaciteta puni za svega 30 minuta. Trofazni zidni punjač za garažu snage 11 kW u potpunosti može da je napuni za 5 sati i 15 minuta, dok punjenje preko klasične šuko utičnice traje 16 sati.

Unutrašnjost i spoljašnjost se tek po kojim detaljima razlikuju u odnosu na 208 sa SUS motorima, ali su sjajna ubrzanja ta po kojima se definitivno izdvaja.

Do „stotke“ je potrebno svega 8,1 sekunda a međuubrzanja i trenutna reakcija na komandu gasa su ta koja ostavljaju najjači utisak.

Garancija na bateriju je osam godina ili 160.000 kilometara. Tačnije, Peugeot garantuje da će do tog momenta zadržati najmanje 70 posto svog prvobitnog kapaciteta. Lepa vest je i to da su baterije u podu automobila, pa nije bilo uticaja na putnički niti na prtljažni prostor.

Prodaja novog Peugeota 208 počinje već krajem godine, s tim što je izvesno da će prvi primerci do svojih kupaca stići u januaru. I da, za one kojima se dopala žuta boja testnog automobila, reći ćemo i to da se ona dobija standardno, bez doplate.

Potpuno nova platforma

Novi Peugeot 208 je konstruisan na takođe potpuno novoj „CMP EMP2“ mehaničkoj platformi. S obzirom na njenu modularnost, u budućnosti možemo očekivati i veće modele (C segmenta) koji će deliti mehaniku sa „dvestaosmicom“.

Konstruisana je tako da može da prihvati i potpuno različite tipove motora, uključujući i električni pogon. U odnosu na staru, konstrukcija je lakša za 30 kilograma.

Poluautonomna vožnja

Za razliku od nekih konkurenata koji su se pojavili pre par meseci, Peugeot 208 će odmah biti dostupan sa mogućnošću poluautonomne vožnje. To znači da, osim radarskog adaptivnog tempomata, ima i sistem za automatsko održavanje vozila u sredini saobraćajne trake.

Na vozaču je da, za svaki slučaj, drži ruke na volanu, dok auto samostalno upravlja i koči.

Interesantno je i da je adaptivni tempomat isprogramiran tako da, kada vozimo iza sporijeg vozila i damo migavac, auto odmah počne sa ubrzanjem i pre nego što smo se prestrojili, čime se izbegavaju potencijalno opasne situacije i usporavanje saobraćaja u levoj traci auto-puta.

Prošireno čitanje saobraćajnih znakova

Osim standardnih saobračajnih znakova sa ograničenjem brzine, Peugeot 208 prepoznaje i znak stop, kao i znak za zabranu saobraćaja.

“Auto magazin” je nova edicija najstarijeg automobilskog časopisa u Srbiji.

Peugeot 208 – specifikacije:

Motor PuteTech 75 PureTech 100 PureTech 130 EAT8 BlueHDi 100
Zapremina (ccm)1199119911991499
Snaga (kW/KS)55/7575/10096/13074/100
Maks. o. mom. (Nm)111205230250
Dimenzije D/Š/V (mm)4055/1745/1430
Međuos. rast. (mm)2540
Prtljažnik (l)265
Rezervoar (l)40444441
Masa (kg)1023110211651126
Maks. brzina (km/h)170188208188
Ubrz. 0-100 km/h (s)14,910,98,711,4
Pros. potroš. (l/100 km)5,55,65,74,2
Emisija CO2 (g/km)124126129111

Peugeot 208 Electric

Motor:sinhroni, sa permanentnim magnetom
Snaga:100 kW (136 KS) pri 3673-10000 o/min
Maks. o mom.:260 pri 300-3673 o/min
Menjač:jedna brzina
Baterija:50 kWh
Prtljažnik:265 l
Masa:1455 kg
Maks. brzina:150 km/h
Ubrzanje 0-50 km/h:2,8 s
Ubrzanje 0-100 km/h:8,1 s
Autonomija (WLTP):340 km

Tekst – Aleksandar Bursać
Izvor – Auto Magazin
Foto – Auto Magazin
B92

Danas objavljeno

Maserati odlaže premijeru novog krosovera za 2022: Nema čipova

Vanja A

Porsche Taycan Cross Turismo Turbo S u problemima s brzinom na „testu severnog jelena“

Vanja A

BMW M135i xDrive za 2022. prošao kroz mehanička unapređenja

Vanja A

Ostavite komentar