Prva vožnja: Nova Mazda 3 - čekajući "Kodoa" - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

Prva vožnja: Nova Mazda 3 – čekajući “Kodoa”

Misteriozna reč iz naslova najjednostavnije bi se dala prevesti kao “duša pokreta”…

Novi broj Auto magazina je u prodaji, pročitajte utiske iz vožnje najnovijih modela automobila.

Ali, nije sve tako jednostavno, barem kad su Japanci u pitanju.

Dolaskom novog dizajnerskog šefa u kompaniju, Ukia Maede, Mazda je odlučila da svojim automobilima da novi izgled.

Međutim, za Japance, izgled nije dovoljan. Zato su ozbiljnošću filozofa došli do koncepta Kodo, nastalog na idejama lepote forme, dinamike pokreta i uzbuđenja kretanja.

Trebalo im je godinu dana da od tri japanske reči – rin, dou i en (koje kao da nemaju nikakve zajedničke tačke sa konačnim rešenjem) dođu do svoje dizajnerske filozofije. Sada znamo šta je Kodo…

Da bi stvar ipak bila jednostavnija, ta odrednica ukratko znači nešto kao lepota pokreta duše.

I kad je lepota u pitanju, dizajneri su je posle samo sproveli u delo. Sve novije Mazde zasnivaju se na toj ideji, pa i novopridošla “trojka” o kojoj se odranije zna dosta toga.

Kao na primer, da je jedan od Mazdinih bestselera, i da je u oštroj konkurenciji sa Golfom, Focusom, ili Astrom.

Nema, međutim, Mazda 3 tako dugu tradiciju, jer je rođena (ili prekrštena?) 2003. godine, kao zamena za model “323”, na čijim je temeljima “trojka” nastavila da krči svoj put.

Samo nedelju dana posle putovanja na Majorku, na prve test vožnje nove Toyotine Corolle, obreli smo se u Lisabonu, na premijernom predstavljanju Mazdinog kompaktnog automobila, sasvim izvesno – direktne konkurencije.

Iako ovde nije mesto za poređenje ta dva automobila, samo predviđamo oštru borbu za mesto pod suncem, dva modela koji su donekle slični, u ponečemu različiti, ali svakako su osveženje na automobilskoj pozornici.

Ono što znamo jeste da Mazda 3 stiže u dve karoserijske verzije – kao hečbek i sedan, a da će imati i jedan dizel motor. Iznenađujuće, Mazda i dalje ne sledi opšti trend elektrifikacije svojih automobila.

Nešto od elektro radova ipak je urađeno i na pridošloj “trojci” što ćemo navesti na kraju teksta.

Hečbek smo vozili na putevima oko Lisabona krajem februara.

Kako izgleda – vidite na slikama, ali je ideja bila sledeća: izbeći bilo kakve forme lima koje bi nastale pod presom, već dobiti čistu formu bočnih panela koji, spojeni i objedinjeni, daju lepotu čiste forme i odsjaj okoline na laku.

I zaista, automobil izgleda jednostavno, čisto, skladno. Ono po čemu se na kraju razlikuje od sedana je izražena prednja maska.

“Trojka” je dobila i nova (LED) svetla, okrugla. Napred su skrivena u kućištu farova oštrih linija, dok su pozadi uparena po dva okrugla svetla.

Izmene su napravljene u paleti boja karoserije. Nova je takozvana polimetal siva, nijansa nalik “industrijskoj” plavoj, boji koja je sve popularnija u dizajnu. Predviđeno je da hečbek ima devet, a limuzina osam boja u ponudi.

Kabina je zaista pravo osveženje, neka vrsta najboljeg iz japanske i, možda, nemačke škole.

Ravne, duge, čiste linije, precizni detalji, lepi tasteri i komande, precizni spojevi. U ovoj klasi automobila nismo skoro videli tako dobar rad.

Kupci će moći da biraju između crnih platnenih obloga ili crne kože, iako će sedan, na primer, imati i opciju sa belom kožom, a hečbek i burgundac nijansu.

Takvi detalji biće lako vidljivi, ali je Mazda mislila i na ono što se ne uočava odmah, ali se može osetiti; pozicija vozača je detaljno rekonstruisana, počevši od sedišta, preko položaja volana, do ugla pod kojim se nalaze pedale.

To bi trebalo da spreči zamor vozača, i od vožnje učini osećaj uživanja. Da bi sve to bilo još bolje, potrebno je bilo poboljšati i preglednost.

Zato je pažljivo stesan prednji, takozvani A stub, proširujući vidno polje i ograničavajući mrtve uglove.

Ispred vozača sada je novi displej prečnika sedam inča, sa najvažnijim pokazateljima vožnje, kao i ključna obaveštenja o stanju automobila.

Drugi monitor, koji pokazuje medijske i navigacione sadržaje prečnika je čak osam i po inča, i moguće ga je koristiti podeljenog na dva “prozora”.

Ono što je karakteristično za ovaj displej jeste široki format (wide screen) koji je ograničen svojom visinom, ali ma kako širok bio uvek će vam nedostajati deo “cele” slike koju biste voleli da imate, prvenstveno kada vam je neophodna šira navigaciona karta.

Ipak, novine koje su primenjene olakšaće vam snalaženje bilo kada i bilo gde: naime, uveden je novi 3D žiro senzor, grafičke funkcije su poboljšane i ubrzano osvežavanje ekrana.

Šta se krije pod haubom? Zapravo, ne tako mnogo izbora. Možda je iznenađenje što Mazda i dalje ostaje verna dizel motorima, makar i zbog kupovine vremena dok se ne vidi šta će se desiti sa tehnološkim i ekološkim standardima narednih par godina.

Dakle, umesto starijih motora od 1.5 i 2.2 litra, Mazda je za “trojku” pripremila dizel mašinu zapremine 1.759 kubika, sa 116 konjskih snaga pri 4.000 obrtaja u minutu. Taj motor biće uparivan sa šestostepenim manuelnim i automatskim menjačima.

Benzinska alternativa je motor zapremine 1.998 kubika, sa maksimalnom snagom od 122 KS pri 6.000 obrtaja.

Dakako, čitav niz tehničkih detalja je pažljivo urađen, uključujući kvalitetnije klipove i smanjenje trenja, efikasnije ubrizgavanje goriva, niži nivo buke i ravnomerniji rad.

Štaviše, benzinski motor ima mogućnost deaktiviranja (dva) cilindra u zavisnosti od režima vožnje i potrebe za performansama.

Cilindri jedan i četiri se “isključuju” u situacijama kada se vozi ravnomernim tempom bez ubrzanja, ili na nizbrdici. I ovaj motor će imati šestostepene menjače.

Prtljažnik: 358/1026 L

Zanimljiva je i vest da hečbek “trojka” dobija i pogon na sva četiri točka.

Nova egzotična skraćenica koju bi trebalo da naučimo zove se “i-aktiv AWD” (“i” je, naravno, od inteligentni), i zapravo je unapređeni, objedinjeni sistem pogona na svim točkovima i kontrole prijanjanja i prenosa snage na sva četiri točka.

Još ćemo vam od tehničkih neophodnosti reći samo ovo: uz dodatne radove na boljem ležanju vozila na putu, Mazda je ipak ostala verna tradicionalnom rešenju ogibljenja: napred je to Mekferson sistem, dok pozadi ostaje torziona osovina. Ako ste pročitali naš tekst sa promocije Corolle, znaćete na šta smo mislili…

Skyactiv-G 2.0 benzinac

Jedan utisak o premijernoj “trojci” već smo vam saopštili, bilo je to zadovoljstvo zbog odlično urađenog zadatka u kabini.

Druga impresija jeste tih rad bez imalo vibracija. Tokom dvodnevne vožnje u okolini glavnog grada Portugala prešli smo nekoliko stotina kilometara u hečbeku sa oba motora.

Zanimljiv je naš utisak, podeljen sa drugim kolegama, da je u vožnji vrlo mala razlika u ponašanju automobila, pa čak ni putne performanse, ubrzanja i komfor nisu toliko različiti bez obzira da li je reč o benzinskom ili dizel motoru.

Automobil je upravljiv, sa preciznim menjačem (manuelni je pravi biser), dok je udobnost na najvišem nivou.

Verziju sa automatskim menjačem probali smo najvećim delom na zagušenom ulasku autoputa u Lisabon, pa osim jednostavnosti i bezbrižnosti koje takav menjač pruža, nismo imali mnogo prilike da osetimo njegove druge potencijale.

Mazda 3 je zaista dobar automobil, bio je to i pre, a sada je otišao i korak dalje. Njegova linija možda neće svakoga oduševiti, ali kao lepota pokreta i duše zaista zaslužuje svoj status. Da nije Kodoa, trebalo bi ga izmisliti…

Skyactiv-G 2.0 sa “hibridom” za male potrošače

Benzinski motor je izdanak nove generacije Mazdine tehnologije pod nazivom “skajaktiv-G 2.0”. Taj motori je dodatno podržan još jednim novim rešenjem koje se zove “M hibrid sistem”.

Ovaj sistem radi na principu “lake” transformacije energije koje nastaje prilikom usporavanja kretanja vozila, pri čemu se kaišem sa motora pokreće generator koji stvara struju (pod naponom od 24 volta) puneći litijum-jonsku bateriju malog kapaciteta.

Ta struja ne koristi se kao “pogonsko gorivo”, već služi za napajanje elektro uređaja.

Izvor – Auto Magazin; Foto – Auto Magazin

Danas objavljeno

Ekskluzivno: Lancia Delta Martini Evo u starom/novom izdanju (GALERIJA)

Vanja A

BMW M5 s 1000 ks u poteri za maksimalnom brzinom na autobanu (VIDEO)

Vanja A

Pad prodaje u septembru za 25%

V.R.

Ostavite komentar