Prva vještica koja je jahala metlu bio muškarac - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Prva vještica koja je jahala metlu bio muškarac

Priče o vješticama i vračevima postoje hiljadama godina, a nastale su još onda kad je čovjek otkrio vatru te je noći provodio uz nju i smišljao misteriozne priče.

Iako sama riječ potiče od riječi vicca, što znači pametna, vještice su uvijek označavale nešto demonsko. Spominju ih još u starim spisima… Kasandra je vještica koja je predvidjela pad Troje; u Novom zavjetu se pojavljuje vještica iz Endora, dok je Morgan le Fej poznata kao ljubavnica čarobnjaka Merlina.

Za nju se smatra da je djelimično kriva za smrt kralja Artura, iako nema dokaza za njeno postojanje. No, s druge strane postoje žene koje jesu postojale, proglašene su za vještice ili đavolje sluge, bilo s razlogom ili bez. Zbog toga su spaljivane na lomači.

Nisu ih voljeli hrišćani, a papa Grigorije je u 13. vijeku odobrio njihovo proganjanje i kažnjavanje. Papa Inoćentije VIII je izdao deklaraciju kojom se potvrđuje postojanje vještica i tada je počeo veliki lov na njih. Desetine hiljada žena su, potpuno neosnovano, optužene za vještičarenje, a sve su spaljivane, vješane ili pogubljene na neki drugi način.

Vještice se u narodnoj tradiciji obično zamišljaju kao stare, neugledne žene. Predanja ih većinom oslikavaju kao usjedjelice ili udovice. Donose sušu, neplodnost na poljima, odgovorne su za pomor stoke i smrt djece i dojenčadi. Važan simbol im je metla pomoću koje mogu letjeti, te crna mačka ili neka druga divlja ili noćna životinja poput sove.

Međutim, prva vještica koja je priznala jahanje metle bio je muškarac Giljom Edelin, koji je bio sveštenik.

Uhapšen je 1453. godine i suđeno mu je zbog vještičarenja nakon što je javno kritikovao crkvena upozorenja o vješticama. Zbog njegovog priznanja je mučen, a iako se pokajao, bio je doživotno zatvoren.

U vrijeme njegovog priznanja ideja o vješticama koje su se vozikale na metlama već je bila dobro uspostavljena.

Najranija poznata slika vještica na metlama datira iz 1451. godine, kada su se pojavile dvije ilustracije u rukopisu francuskog pjesnika Martina le Franka “Branilac dama”. Na dva crteža jedna žena lebdi kroz vazduh na metli, a druga leti na običnom bijelom štapu. Obje nose marame na glavi i identifikovane su kao Valdežanke, članice hrišćanske sekte osnovane u 12. vijeku, koje je Katolička crkva označila kao jeretike, dijelom i zato što je ženama dozvoljavala da postanu sveštenice.

Počevši od 17. vijeka, izvještaji o vješticama koje su koristile metle da bi letjele i izlazile iz dimnjaka postale su uobičajenije, čak i kada su žene postale usko povezane sa domaćinstvom i kućnom sferom više nego ikad ranije.

Prema jednom običaju, žene bi metlu postavile ispred vrata ili u dimnjak kako bi druge znale da su daleko od kuće. Možda je zbog toga popularna legenda prihvatila ideju da vještice napuštaju svoje kuće kroz dimnjake, iako je vrlo malo optuženih vještica to priznalo.

Popularnost u stremljenju ka vještičarenju splasnula je do 18. vijeka. Iako u SAD ima još dosta samoproglašenih vještica, zahvaljujući rastu novopaganskih vjerskih tradicija, malo njih tvrdi da lete na metlama.

13 znakova da ste vještica

(prema optužbama sa suđenja vješticama iz Salema)

Između februara 1692. i maja 1693. godine oko 150 osoba je utamničeno tokom suđenja vješticama iz Salema, nakon što su optuženi da praktikuju vještičarenje. Na kraju je optuženo 29 osoba, a 19 ih je obješeno.

Iako čvrsti dokazi o bilo kakvom praktikovanju crne magije i čarobnjaštva praktično nisu postojali, u Salemu su se ipak pratila neka “osnovna pravila” prepoznavanja vještice, a ovo su neka od njih:

1. Žena ste.

2. Jako ste siromašni, ne možete se sami izdržavati.

3. Jako ste bogati, možete se sami izdržavati.

4. Imate jednu ili više prijateljica.

5. Posvađali ste se.

6. Jako ste stari ili jako mladi.

7. Pomažete ženama pri porodu.

8. Imate previše ili premalo djece.

9. Ponašali ste se tvrdoglavo i borbeno.

10. Imate mladež.

11. Imate pokvaren maslac ili mlijeko u kući.

12. Vanbračni partner.

13. Ako ste izvršili preljub.

14. Ako ste navodili ljude na druge bogove.

15. Ako ste silovani (ne ako ste silovali, već silovani!)

16. Ako ste posadili više od jedne vrste sjemenki u polje.

17. Ako ste dotaknuli mrtvu svinju.

18. Ako ste nosili odjeću od više vrsta tkanine.

19. Ako imate “okruglu” frizuru.

20. Ako imate pletenice u kosi.

21. Ako ste dopustili vještici da živi.

Nezavisne

Danas objavljeno

Stvari koje trebaš znati ako želiš da imaš psa i mačku istovremeno

Vanja A

10 savjeta kako da potrošiš manje u trgovini

Vanja A

Engleski bend Dipeš Mod najavio novi album i turneju

Vanja A

Ostavite komentar