Prva vještačka ruka u Srbiji odštampana 3D štampačem - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Prva vještačka ruka u Srbiji odštampana 3D štampačem

Djevojčica iz Vranja (4) dobiće prvu vještačku ruku odštampanu 3D štampačem u Srbiji.

Djevojčica iz Vranja (4) dobiće prvu vještačku ruku odštampanu 3D štampačem u Srbiji. Veštačka ruka, proteza podlaktice, izrađena je u laboratoriji iDEAlab Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu.

Rukovodilac laboratorije iDEAlab Vladimir Todorović kaže da je porodica iz Vranja, čije dete ima urođeni nedostatak desne ruke od polovine podlaktice, sa njima stupila u kontakt preko kolega iz iDEAlab Zenica, koji su, uz modifikacije, prvi izveli rešenja proteza povezivanjem sa svetskom zajednicom koja razvija 3D modele i putem veb-platforme “Enabling the future”.

U novosadskoj laboratoriji ubrzo je izrađena prva veštačka ruka pomoću 3d štampača. Nakon prvog probnog sklapanja, naučnici su uvideli potencijalne probleme i kritična mesta i uradili modifikaciju kako bi se smanjila mogućnost iznenadnih otkazivanja pojedinih delova, navodi list.

Finalni model poslat je u Vranje porodici devojčice i sa FTN očekuju nove reakcije.

Docent dr Dejan Movrin, rukovodilac projekta izrade veštačke ruke, kaže da Departman za proizvodno mašinstvo i laboratorija iDEAlab poseduju najmodernije uređaje za 3D štampu i da će organizovati testiranje ruke i videti da li još nešto može da se koriguje.

Ruka omogućava hvatanje i prihvatanje predmeta, vožnju bicikla ili prenošenje i pridržavanje stvari. Neka sledeća etapa u istraživanju bi bila da devojčica tom rukom može i da piše, odnosno da svi prsti rade odvojeno, ali za to nam treba potpora fondova koji bi finansirali istraživanje, rekao je Movrin.

Danas objavljeno

Američki hipersonični projektil ARRW je gotovo spreman za operativni status

Zeljka

WhatsApp testira novu opciju u okviru video poziva

Zeljka

Xiaomi 13 Ultra imaće prepoznatljiv senzor kamere

Zeljka

Ostavite komentar