Prva vakcina protiv koronavirusa koju je odobrila SZO je... - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Prva vakcina protiv koronavirusa koju je odobrila SZO je…

Prva vakcina protiv koronavirusa na svetu koja je dobila odobrenje Svetske zdravstvene organizacije za hitnu upotrebu je Fizer/Bajontekova vakcina.

SZO je objavila odobrenje ove vakcine u smiraj 2020, obeležene koronavirusom.

Prema pravilima SZO, Fizer/Bajontekova vakcina je stavljena na listu hitnih intervencija, što bi trebalo da omogući regulatornim telima pojedinačnih država da ubrzaju svoje procedure registrovanja ove vakcine i time ubrzaju njenu distribuciju.

Odobrenje omogućava i UNICEF-u i Panameričkoj zdravstvenoj organizaciji da nabave vakcinu za distribuciju onim zemljama kojima je to potrebno, navodi se u saopštenju SZO.

Jednaki globalni pristup vakcinama presudan je za borbu protiv pandemije, naglasila je pomoćnica generalnog direktora SZO dr Mariandjela Simao.

“Ovo je vrlo pozitivan korak ka osiguravanju globalnog pristupa vakcinama protiv kovida-19. Ali, želim da naglasim potrebu za još većim globalnim naporima da se postigne dovoljno zaliha vakcina kako bi se zadovoljile prioritetne potrebe ljudi u celom svetu”, rekla je dr Simao.

“SZO i naši partneri rade danju i noćnu na proceni drugih vakcina koje su dostigle standarde bezbednosti i efikasnosti. Želimo da ohrabrimo još više onih koji razvijaju vakcine da se jave na pregled i procenu”, rekla je Simao i navela da je od vitalne važnosti da se obezbedi dovoljna količina vakcine za sve zemlje i tako omogući zaustavljanje pandemije.

Inače, prva vakcina protiv koronavirusa koja je u Srbiju stigla je upravo ta.

Danas objavljeno

Policija na nogama: U banjalučkom naselju u kontejneru pronađen više bombi

M.

U Crnoj Gori uhapšen Slobodan Peković, osumnjičen za ratne zločine u BiH

M.

Zakazan sastanak Beograda i Prištine

M.

Ostavite komentar