Prva reakcija Brisela o krizi na Jarinju - BIGportal.ba
Region Vijesti

Prva reakcija Brisela o krizi na Jarinju

Portparol EU, Peter Stano, pozvao je Beogrda i Prištinu da odmah stupste tenzije i da se uzdrže od jednstranih poteza.

On dodaje da se specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak, trenutno nalazi u Beogradu gde će se u 14 časova sastati se predsednikom Vučićem, kao i da se Lajčak poslednji sati čuo sa političkim liderima na Kosovu povodom situacije.

Stano je odgovarajući na pitanje Tanjuga o situaciji na administrativnim prelazima izmedju severa KiM i Centralne Srbije, poručio da je sloboda kretanja jedna od osnova EU i da se od Beograda i Prištine očekuje da promoivišu tu slobodu u regionu.

Pozivamo obe strane da se uzdrže od jedonstranih akcija i da spuste tenize, odmah.

Takođe, pozivamo obe strane da svim pitanjima bave kroz dijalog u Briselu i da ga koriste kao platformu za rešavanje svih otvorenih pitanja koje imaju medjusobno, uključujuci i slobodu kretanja i tablice”, kaže Stano.

”EU očekuje da Kosovo i Srbija izgrade atmosferu pogodu za pomirenje , regionalnu saradnju i dobrobit garadjana. To je ključno za postizanje sveobuhvatnog pravnoobavezujućeg sporazuma kome posredujemo i koji će omoguciti konačnu normalizaciju odnosa izmedju Srbije i Kosova”, zaključio je Stano.

Na pitanje Tanjuga zašto EU uvek koristi formulaciju ”obe strane” kada poziva na uzdržanost od jednostranih akcija, kada je očigledno ko takve akcije sprovodi, portparol EU kaže da je svaka tenzija nastala kao ”akcija ili reakcija na nešto”.

”Kroz istoriju dijaloga i odnosa Beograda i Prištne videli smo medjusobna optuživanja. Zato naglašavamo da se sva otvorena pitanja rešavju kroz dijalog kome posreduje EU i to se odnosi na obe strane. To je jedni put napred. U suprotom biće stalno konfrontacija, a mi to ne želimo u našem neposrednom susedstvu”, zaključuje Stano.

Danas objavljeno

Poslanici nisu potvrdili povredu vitalnog interesa RS

M.

Tuga u Brčkom: Ukopano sedam žrtava požara

M.

Težak udes kod Doboja

M.

Ostavite komentar