30. Januara 2020.

Prva električna Honda na evropskim putevima

Big Portal

JAPANSKI proizvođač iskoristio je ovu međunarodnu prezentaciju da objavi nove fotografije Honde e, ali i da podeli sa ljubiteljima automobila više tehničkih detalja o ovom zanimljivom modelu.

Mala električna Honda postavljena je na mehaničku platformu sa zadnjim pogonom, a kako kažu u toj kompaniji postignuta je idealna raspodela mase po osovinama 50:50.

S obzirom da je reč o čisto električnom automobilu sa baterijama u podu vozila, Honda e ima i izuzetno nisko težište, što uz nezavisno oslanjanje svakog točka tipa “mekferson” garantuje dobre vozne osobine.

Koliko je brza ova Honda?

Kupci će moći da izaberu jedan od dva ponuđena elektromotora. Bazična verzija raspolaže sa 136 KS (100 kW) i 315 Nm maksimalnog obrtnog momenta, što je dovoljno da auto ubrza od 0 do 100 km/h za 9 sekundi.

Snažnija varijanta, koja nosi oznaku Honda e Advance, ima električni agregat od 154 KS (113 kW) i takođe 315 Nm, a iz mesta do “stotke” joj je potrebno 8,3 s. Maksimalna brzina obe verzije elektronski je ograničena na 145 km/h.

Za skladištenje električne energije koriste se litijum-jonske baterije od 35,5 kWh, koje prema WLTP mernom standardu i sa 16-inčnim alu felnama obezbeđuju autonomiju u vožnji do maksimalnih 222 km.

U slučaju opcionih 17-inčnih točkova, dostupnih u Hondi e Advance, autonomija je nešto manja i iznosi 210 km.

Potkompaktne dimenzije, ali skroman prtljažnik

U Hondi kažu da je za dopunu baterija do 80% kapaciteta na brzom punjaču (100 kW CCS2) potrebno 30 minuta.

Da bi se automobil u potpunosti napunio na javnom punjaču (4 kW) neophodno je da bude priključen 4,1 sat, dok za dopunu na kućnom punjaču (2,3 kW) treba čekati čak 18,8 sati.

Kada je reč o masi, poput ostalih električnih automobila i Honda e plaća danak zbog teških baterija – masa vozila je 1.514 kg.

U putničkoj kabini ima mesta za 4 odrasle osobe, ali je prtljažnik relativno skormnog kapaciteta i iznosi 171 litar. Sa oborenim zadnjim naslonima povećava se na 571 litar (mereno do prozora), odnosno na 861 l (mereno do krova).

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare