Prva Dodikova proba poslanika - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Prva Dodikova proba poslanika

Poslanici iz skupštinske većine su upozoreni da sutra moraju biti prisustni u NSRS i dati podršku Dodikovom stavu, po kome je osporavanje Hrvatskoj da gradi Pelješki most ugrožavanje vitalnog nacionalnog interesa Republike Srpske.

Poslanici iz skupštinske većine su upozoreni da sutra moraju biti prisustni u NSRS i dati podršku Dodikovom stavu, po kome je osporavanje Hrvatskoj da gradi Pelješki most ugrožavanje vitalnog nacionalnog interesa Republike Srpske.

-Dok se Srbi u Hrvatskoj tretiraju kao stoka sitnog zuba, Milorad Dodik ide dotle da izgradnju Pelješkog mosta proglašava za srpski nacionalni interes – napisao je na svom Twitter profilu ministar bezbijednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić, povodom Dodikove odluke da se pozove na vitalni nacionalni interes u Predsjedništvu BiH u vezi mosta koji gradi Hrvatska.

On je ocijenio i da je hrvatski interes odjednom postao srpski interes, upućujući time jasnu kritiku na jučerašnju Dodikovu odluku.

Narodna skuština Republike Srpske na posebnoj sjednici sutra će se izjasniti o Dodikovom mišljenju da je ugrožen vitalni nacionalni interes Republike Srpske kod izgradnje Pelješkog mosta.

Svoje mišljenje o ugroženosti vitalnog nacionalnog interesa u Narodnoj skupštini će obrazložiti i Milorad Dodik.

Za potvrdu Dodikovog stava potrebne su dvije trećine poslanika u NSRS i za to mu je potrebno prisustvo svih poslanika iz skupštinske većine, među kojima je i znatan broj onih koji su, kako se u javnosti zovu, postali papci, jer su prelazili iz jedne u drugu stranku i gurali se pod Dodikov “kišobran”.

Kako BN saznaje, vrši se prozivka svih poslanika u skupštinskoj većini da sutra obavezno prisustvuju posebnoj sjednici NSRS.

Prema našim izvorima, do poslanika iz skupštinske većine je stigla poruka “velikog šefa” da sutra moraju biti prisustni u NSRS i dati podršku Dodikovom stavu, po kome je osporavanje Pelješkog mosta ugrožavanje vitalnog nacionalnog interesa Republike Srpske.

Poslanici opozicije, prema našem saznanju, neće podržati Dodikov stav da je ugrožena RS što Federacije BiH osporava gradnju Pelješkog mosta, koji gradi Hrvatska na pravcu Pelješac – Komarna.

Predsjedništvo BiH na sjednici u utorak je preglasavanjem, s dva glasa za i jednim protiv, donijelo zaključak kojim se Hrvatsku poziva da zaustavi izgradnju mosta Pelješac te da razgovorom riješi sva otvorena pitanja jer BiH ima pravo na pristup otvorenom moru.

Ukoliko se to ne dogodi, BiH će pokrenuti postupak mirenja, a ukoliko bude potrebno, pokrenuće postupak pred Međunarodnim sudom za pravo mora. Za takav zaključak glasali su članovi Predsjedništva Željko Komšić i Šefik Džaferović dok je predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik bio protiv toga.

Dodik se pozvao na vitalni nacionalni interes RS, nakon čega je uslijedila i posebna sjednica NSRS koja sa dvije trećine podrške može osporiti zaključak Predsjedništva.

(BN)

Danas objavljeno

Eksplozija bombe potresla Minhen, ima ranjenih

M.

Izetbegović: Nema pomaka u pregovorima o izmjeni Izbornog takona BiH

M.

EU usvojila peti paket sankcija protiv Belorusije

M.

Ostavite komentar