Prva besjeda patrijarha Porfirija: Molim se Bogu da budem skromni nasljednik svojih svetih prethodnika - BIGportal.ba
Region Vijesti

Prva besjeda patrijarha Porfirija: Molim se Bogu da budem skromni nasljednik svojih svetih prethodnika

Patrijarh Porfirije svečano je ustoličen danas u Sabornoj crkvi u Beogradu. U pristupnoj besedi je poručio da se moli Bogu da bude skroman naslednik svojih svetih prethodnika

„Sa dubokim smirenjem i osećajem strahopoštovanja, prihvatam činjenicu da sam ja nedostojnim blagovoljenjem božijim i saglasjem braće uzveden u sveti presto Svetoga kir Save, u presto velikog arhijerejstva“, poručio je patrijarh Porfirije.

„Molim se Bogu i molim sve vas da me podržite, da veliki odgovorni zadatak koji je ovim sveštenim činom stavljen pred mene i položen na moja nejaka pleća iznesem radosno, da kao 46. po redu patrijarh, a 57. poglavar naše crkve budem skromni naslednik mojih svetih prethodnika“, istakao je patrijarh Porfirije u svojoj prvoj besedi.
Poručio je da želi da naša sveta SPC svugde gde jeste živi punim plućima, da svaki pravoslavni hrišćanin živi istinsku slobodu i da jevanđeljske vrednosti budu svakodnevica svih pravoslavnih ljudi.

Istakao je da nije prvenstveni zadatak crkve da stvara bolje uslove za život, da se trudi da rešava bilo koju vrstu socijalnih, političkih, psiholoških i svakih drugih problema.

„U crkvu dolazimo na svetu liturgiju, da bismo dotakli krst Hristov, to je osnovni zadatak crkve, zato postoji u svetu. Sve drugo pomenuto, samo po sebi kao produkt primarnog uverenja, biće obasjano“, naglasio je patrijarh Porfirije.

Danas objavljeno

Rot: Crtanje granica na zapadnom Balkanu opasan put

M.

Preminula 24 pacijenta u RS, pozitivno još 232

M.

“Izdvojeno 7,25 MILIONA KM” Šeranić poručio da Srpska nabavlja još 160.000 doza kineske vakcine

M.

Ostavite komentar