18. Novembra 2022.

Prst u oko Rusiji; Norveška digla avione

Big Portal

Svalbardski sporazum iz 1920. jasno je utvrdio Svalbard kao demilitarizovanu oblast. Stoga je Norveška, pod čiju jurisdikciju arhipelag potpada, dužna da obezbedi da se tamo ne stvaraju objekti koji bi mogli da se koriste u ratne svrhe.

Prema planovima za povećanje vojnog prisustva na arhipelagu severno od kontinentalne Evrope, 335. eskadrila će obavljati redovne trenažne letove do i iz Longjerbijena koristeći transportne avione Herkules.

Norveške oružane snage su saopštile da veliki deo pilota nikada ranije nije leteo tamo. Obuka mora da se obavlja dva do četiri puta godišnje kako bi se održao kontinuitet, naglasila je vojska.

Iako norveški stručnjaci brane odluku o letovima kao važan resurs za pripravnost u vanrednim situacijama nazivajući ih “potpuno legitimnim” potezom zbog zabrinutosti vlasti oko ranjivosti energetske infrastrukture i linija snabdevanja, vest da se obuka odvija na Svalbardu dolazi u trenutku kada su odnosi između Norveške i Rusije, nekada prijateljski i obostrano korisni, na najnižoj granici otkako je počeo ukrajinski sukob. Oslo je odmah pružio podršku Kijevu, obezbeđujući oružje i obuku.

Lider lokalnog odbora Longjerbijena, Arild Olsen, pozdravio je plan Vazduhoplovstva da poveća vojno prisustvo, ali je dodao da očekuje da će Rusija uložiti prigovor.

U poslednjih nekoliko godina Moskva je više puta optuživala Norvešku za kršenje Sporazuma sa Svalbarda prikrivenom militarizacijom arhipelaga – poslednji put nakon slanja fregate “Tor Hajerdal”.

Ranije je Moskva saopštila da je Oslo prekršio ugovor ograničavajući prava ruskih kompanija da dobiju pristup mineralnim resursima i da razvijaju nalazišta ugljovodonika.

Svalbardskim sporazumom iz 1920. priznat je suverenitet Norveške nad arktičkim arhipelagom, koji se u to vreme nazivao Špicbergen, ali je predvideo i njegovu demilitarizaciju. Norveška je stoga obavezna da ne stvara niti dozvoljava bilo kakve objekte koji se koriste u “ratne svrhe“. Ugovor je takođe utvrdio da Rusija ima jednaka prava sa Norveškom u razvoju ostrva.

Norveški odbrambeni operativni štab rekao je lokalnim medijima da njihovi planovi za vazdušne vežbe ni na koji način nisu signal Rusiji, već su osmišljeni da poboljšaju spremnost za pomoć civilima u slučaju nesreća i prirodnih katastrofa.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare