Prozor u svijet: Aplikacija koja povezuje Ilona Maska i prosječnog Kineza - BIGportal.ba
Hardware i software Tehnologija

Prozor u svijet: Aplikacija koja povezuje Ilona Maska i prosječnog Kineza

Društvena mreža gde se komunikacija vrši samo audio pozivima, Clubhouse, sve je popularnija u poslednje vreme. Posebno je zanimljivo, ipak, to što dobija veliki broj novih korisnika u Kini.

Prema podacima analitičke kompanije Sensor Tower, u Kini je do 31. januara Clubhouse preuzet 2,3 miliona puta.

U pitanju je aplikacija koja je potpuno besplatna, ali možete da joj se priključite samo ukoliko vam neki član pošalje pozivnicu. Zbog toga Kinezi plaćaju i do 50 evra kako bi ih neko pozvao, prenosi BBC.

Jedan od glavnih razloga što je Clubhouse toliko popularan u Kini, jeste upravo sloboda govora. S obzirom na cenzuru koja vlada na tamošnjim društvenim mrežama, Kinezi na razne načine pokušavaju da se umreže i tako razgovaraju o stvarima kao što su trenutne političke prilike.

Razgovori se ne snimaju, što teoretski osigurava privatnost, iako su neki intervjui poznatih ličnosti i uticajnih lica tajno snimani i postavljani na YouTube. Tu, pre svega, spadaju veliki preduzetnici iz Silicijumske doline koje je u početku privukla ekskluzivnost aplikacije.

U poslednjih mesec dana, čak i Mark Zakerberg i Ilon Mask su učestvovali u razgovorima putem Clubhouse aplikacije, doprinevši tako velikom skoku popularnosti. Osim sve većeg broja “čet soba” na aplikaciji, kineski korisnici otvaraju i Twitter profile kako bi širu javnost obavestili o onome što su čuli.

Danas objavljeno

G.Skill najavljuje Ripjaws S5 seriju DDR5 memorija

Vanja A

Gigabyte Z690 AERO D kombinuje funkcionalnost sa vrhunskom estetikom

Vanja A

NVIDIA je odabrala AMD Ryzen Threadripper PRO za novu generaciju GeForce NOW servisa

Vanja A

Ostavite komentar