24. Decembra 2021.

“Provociraju veliki sukob u Evropi”

Big Portal

Nato je upozorio šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

“Usmerenost na to da se Ukrajina uvuče u NATO uz perspektivu da se u blizini naših granica pojave udarni raketni sistemi podstiče neprihvatljivu pretnju po bezbednost Rusije, izaziva ozbiljne vojne rizike za sve zainteresovane strane i vodi sve do velikog konflikta u Evropi“, rekao je Lavrov u intervjuu za sarajevsko “Oslobođenje”.

Moskva, rekao je on, smatra da je neophodno sniziti stepen konfrontacija izazvanih načinom na koji se Vašington stara o svojim ukrajinskim štic´enicima.

“Predsednik Rusije Vladimir Putin je na konkretnim primerima ilustrovao destruktivni kurs Kijeva usmeren na demontiranje Minskih sporazuma i sporazuma postignutih u okviru normandijskog formata i iskazao ozbiljnu zabrinutost zbog provokacionih aktivnosti Ukrajine protiv Donbasa“, naveo je Lavrov.

Ruski ministar je rekao i da neprijateljski kurs koji je zauzeo Vašington prema Rusiji stvara toksičnu atmosferu i ometa uspostavljanje normalne komunikacije.

“Kada je reč o rusko-američkim odnosima uočavam sledec´e: u odnosima sa Vašingtonom nastala je nezdrava atmosfera. Nakupilo se dosta problematičnih pitanja. Amerikanci sprovode otvoreno neprijateljski kurs: uvode sankcije, iznose neosnovane optužbe na naš račun, preduzimaju neprijateljske korake. Sve to stvara toksičnu atmosferu”, rekao je Lavrov, dodajuc´i da bi sveobuhvatni dijalog dve strane osigurao globalnu stabilnost.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare