28. Aprila 2022.

Providni solarni paneli bi mogli zamijeniti prozore

Big Portal


Ako bi se koristili umjesto standardnog stakla za prozore, solarni paneli bi učinili domaćinstva proizvođačima energije, dok su oni danas potrošači. Ova tehnologija ima potencijal da nas uvede u novu eru solarne energije te da donese revoluciju u kojoj bi se sačuvalo zemljište i prirodna staništa.

U vrijeme kada se svijet okreće budućnosti s niskom emisijom karbona kako bi se borio protiv efekata klimatskih promjena, solarna energija bi trebala biti jedan od najmoćnijih saveznika. Ali, postavlja se pitanje koliko je održiva tehnologija providnih solarnih panela i da li bismo zaista mogli stvarati struju pomoću prozora u domovima, kancelarijama, solarnih krovova automobila ili čak smartfona.

Transparentni solarni paneli su vrhunska tehnologija koja prikuplja i koristi energiju svjetlosti koja prolazi kroz prozore i bilo koju drugu staklenu površinu, bez obzira na ugao. Ova tehnologija ima potencijal da donese velike promjene kada je riječ o širenju obima solarne energije.

Naučnici su dosad kreirali nekoliko vrsta providne solarne tehnologije, a većina funkcioniše više kao transparentni solarni koncetrator, što znači da su spremne apsorbovati određene UV i infracrvene valne dužine koje nisu vidljive golim okom te ih transformisati u energiju koja se može koristiti za napajanje elektronike.

Ova tehnologija se naziva i foronaponsko staklo, a razvijena je da pruži široki nivo transparentnosti. Još 2014. godine su naučnici s Državnog univerziteta Mičigen razvili prvi providni solarni koncentrator, koji je mogao pretvoriti gotovo svaku staklenu površinu ili prozor u fotonaponsku ćeliju.

Do 2020. godine naučnici u SAD-i i Evropi su uspjeli razviti stopostotnu providnost solarnog stakla, čime su došli korak bliže cilju, a to je održiva budućnost koja se ne oslanja na fosilna goriva.

Providni solarni paneli su veoma važni jer je u modernom društvu staklo praktično prisutno svugdje, od ekrana mobilnog telefona pa do nebodera. Procjenjuje se da u SAD-u ima između 5 i 7 milijardi kvadratnih metara staklenih površina. Ukoliko bi se te površine iskoristile za proizvodnju električne energije, proizvodnja bi bila ogromna.

Glassrpske.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare