22. Juna 2022.

Prototip novog Renaulta 5 debituje ovog vikenda

Big Portal

Proizvodio se u dvije generacije od 1972. do 1996. godine i unio veliku revoluciju kao prvi supermini sa sportskim duhom. Prije popularne “petice”, većina vozila u ovoj kategoriji nije bila pretjerano privlačna i kupovana su najviše iz razloga što su bila jeftina i zato što su pružala malu potrošnju, ali je francuski model pokazao da takozvani “supermini” može da bude i zabavan za vožnju.

Isporučeno ih je 5,5 miliona širom svijeta.

Već neko vrijeme nam je poznato da Renault sprema moderno izdanje i da će biti dostupan samo na struju. Sada nam je poznat i datum zvanične premijere. Doduše, vidjećemo ga samo u prototip izdanju, ali mediji već spekulišu da se serijski model ne bi trebalo izmijeniti u većoj mjeri.

Francuski proizvođač vozila je za lokaciju izabrao ovogodišnji Festival brzine u Gudvudu koji se održava u Velikoj Britaniji, a ova “petica” se ne bi trebala previše razlikovati od one ranije koju smo vidjeli u Minhenu prošle godine.

Novi model je inspirisan svojim legendarnim prethodnikom i definitivno će pružati retro stil. Do sada je dobio dosta pohvala na račun dizajna, a prvi stilista firme Žil Vidal nas uvjerava da postoji i funkcionalnost umjesto samo lijepih linija.

Auto Klub - Francuzi oživjeli legendu: Ovo je kultni Renault 5 novog doba,  električni gradski šminker

Proizvodiće se na Renaultovoj globalnoj platformi za električne automobile nazvanoj CMF-BEV, pa iako informacije na račun “petice” još uvijek nisu objavljene, neki drugi modeli sa ove platforme pružaju autonomiju do 400 kilometara. Francuski gigant kaže da trenutno razvija i revolucionarne baterije sa ciljem da uštedi kupcima na troškovima kupovine i punjenja.

Renault je inače počeo da prima i narudžbe i kaže da postoji veliko interesovanje. Sigurni smo da će se pokazati velikim prodajnim uspjehom posebno ako bude ispunjeno ono obećanje da će početna cijena iznositi “samo” 21.500 evra.

Serijski model bi zatim trebalo zatim da debituje negdje tokom 2023. godine dok je masovna proizvodnja zakazana za godinu dana kasnije. “Na Gudvudu” ćemo vidjeti i potpuno novi Megane E-Tech Electric, pa samim tim izlog francuskog proizvođača vozila će svakako biti u centru pažnje.

(AutoRepublika)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare