Protestovalo preko hiljadu ljekara iz FBiH, najavili generalni štrajk - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Protestovalo preko hiljadu ljekara iz FBiH, najavili generalni štrajk

Preko hiljadu ljekara i stomatologa danas je u Sarajevu tražilo da se riješi pitanje reprezentativnosti Sindikata doktora medicine i stomatologije.

Poručuju, danas ne traže veće plate, ili bolje uslove rada, već da im se omogući da zastupaju svoje interese pred institucijama. U protivnom stupit će u generalni štajk.

Odlukama Sudova, ovaj Sindikat koji okuplja oko 4.500 doktora medicine i stomatolaoga, izgubio je reprezentativnost u KS, TK i na nivou FBiH. Doktori i stomatolozi poručuju, reprezentativnost ili generalni štajk.

“Tražimo samo mogućnost i pravo na dostojanstvo. Reprezentativnost nam omogućava da potpisujemo kolektivne ugovore i riješavamo radno pravne statuse na području cijele BiH, onako kako je to svuda na ovoj planeti Zemlji”, kazao je Rifad Rijad Zaid, predsjednik Sindikata.

Zapadnohercegovački kanton priznaje reprezentativnosti Sindikata, ali je jedini Kanton u kome nije potpisan kolektivni ugovor sa ljekarima i stomatolozima. Zbog nepotpisivanja ugovora svi oni imaju oko 30% manje plate nego kolege, zbog čega često prelaze u druge kantone, ali i odlaze u inostranstvo.

“Liječnici trenutno odlaze najviše u susjednu Hrvatsku, onda dalje u zemlje EU, tamo su bolji uslovi za njih i njihove prodice. Ne želimo da Zapadnohercegovačka županija postane zavičaj za nas liječnike u koji ćemo dolaziti za vrijeme odmora. Želimo da to bude mjesto u kome ćemo živjeti, graditi svoju profesionalnu budućnost. Budućnost sebe i svoje djece”, istakao je Frano Musa, predsjednik Sindikata Zapadnohercegovačkog kantona.

Na području Zapadne Hercegovine radi oko 70 ljekara, od čega 18 doktora porodične medicine. Za normalno funkcionisanje potrebno im je još toliko. Stručnog kadra nedostaje i u drugim kantonima.

“Da se mi sad svi pokupimo i odemo iz BiH, da li bi neko drugi mogao zauzeti naša mjesta? Ne bi”, rekla je Aida Pitić iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Umjesto u inostranstvo, ovi ljekari, iz svih krajeva od Bihaća do Čapljine danas su stigli u Sarajevo. Reprezentativni-nereprezentativni, zadovoljni statusom i oni nezadovoljni, traže iste i dobre uslove rada svih doktora i stomatologa u FBiH.

“Da nam je sada dobiti reprezentativnost za šta se borimo, a dalje ćemo riješavati druge probleme. Imamo i snagu i kapacitet da to uradimo s Božijom pomoći”, rekao je Safet Prnjavorac, predsjednik Sindikata ZDK.

Skup koji je počeo na Trgu Bosne i Hercegovine nakon sat i po vremena završen je pred Parlamentom BiH. Procjenjuje se da mu je prisustvovalo između 1.000 i 1.500 ljekara iz cijele FBiH.

Izvor: N1

Danas objavljeno

Stoltenberg: Rusija će platiti visoku cijenu

M.

Vrijeme je da EU razmisli o obaveznoj vakcinaciji

M.

Eksplozija bombe potresla Minhen, ima ranjenih

M.

2 0 komentara

racic 11 Maja, 2019 at 9:42 pm

Najveći problem Bosne i Hercegovine i Republike Srpske su
pohlepni licemjerni nemoralni političari povezani sa
pohlepnim biznismenima
kojima državne funkcije služe isključivo kao resurs za privatni biznis
a narod koji propada zbog takvog njihovog odnosa prema Otadžbini
posmatraju samo kao kolateralnu štetu.
Otadžbina vapi za Istinom, Slobodom, Pravdom,
Otažbina prezire pohlepu, nemoral, prezire ljude koji je iskorištavaju.
Pomozimo Otadžbini.
Ko će ako nećemo mi ?
Kada ako ne sada ?
Istina dolazi.
Ne treba nas biti strah da budemo hrabri.

Odgovori
Drago Modrica 12 Maja, 2019 at 7:34 am

Bas tako..

Odgovori

Ostavite komentar