Protestna šetnja invalida danas u Banjaluci - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Protestna šetnja invalida danas u Banjaluci

Simbolično u 5 do 12 predstavnici nekoliko udruženja invalida iz Banjaluke održali su protestnu šetnju od Trga Krajine do parka Mladen Stojanović. Razlozi protesta loš položaj ovih kategorija i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o socijalnoj zaštiti RS.

Kažu da njihovi zahtjevi nisu prihvaćeni i traže reakciju nadležnih insitucija.

Kategorije invalida u Republici Srpskoj negoduju na Prijedlog izmjena Zakona o socijalnoj zaštiti, o kome bi poslanici u Parlamentu Srpske trebali da raspravljaju na sljedećoj redovnoj sjednici.

Iako su od nadležnih dobili obećanje da će se njihovi zahtjevi uvažiti, iz Udruženja invalida tvrde da se to nije desilo, prvenstveno kada se radi o pitanju ličnih invalidnina. Izašli su na ulice i još jednom ponovili da mora prestati diskriminacija ovih kategorija i da oni nisu građani drugog reda.

„Tražimo da lična invalidnina bude 50% od najniže plate, to je 225 KM. Tražimo da budu najviše dvije grupe invalida, sada su 4 i da se ukine taj diskriminatorska odredba od 18 godina.

Znači ono lice koje je navršilo 18 godina i 3 dana, a da ima pravo i da je stopostotni invalid da ono nema pravo na ovu ličnu invalidninu. I četvrta stvar je da se u ovaj Zakon uvede i personalna asistencija“ , rekao je iz Organizacije slijepih grada Banja Luka, Radomir Radanović.

Ponižavajuće za invalide jeste činjenica da su ovim Zakonom resorno ministarstvo i Vlada pokušali da kupe socijalni mir, kažu iz Udruženja distrofičara.

„U Zakonu čak tamo imate opis da je neko stavio za neka oboljenja da je teže da se zaposle u odnosu na ostale, što je po meni onako malo čudno da se bilo ko upustio u tako nešto bez ikakvih pokazatelja, ili nekih analiza.

Mislim da su lica sa invaliditetom u Republici Srpskoj sva podjednako zakinuta.“, kaže predstavnik Udruženja distrofičara banjalučke regije, radovan Ristić.

Kada su u pitanju invalidnine, one iznose od 9% do 15% prosječne plate. Finansijski, to bi bilo između 81 KM i 135 KM. Iz Udruženja invalida naglašavaju da očekuju konkretne reakcije Vlade RS kako bi svi sporni detalji u Zakonu bili ispravljeni.

Na sva pomenuta pitanja odgovore smo pokušali dobiti od resornog ministarstva, ali do početka naše informativne emisije, odgovora nije bilo.

BN TV

Danas objavljeno

Protesti protiv kovid mjera u Ljubljani

M.

“Sudija svjesno prekršio zakon” Draganu Borovčaninu 16 mjeseci zatvora

M.

“Kovid propusnice su samo početak, nećemo tu stati”

M.

Ostavite komentar