9. Oktobra 2022.

Protesti zbog smrti djevojke u Iranu, poginule još dve osobe – hakerski napad na televiziju

Big Portal

Jedan muškarac je ubijen dok je vozio automobil na glavnoj saobraćajnici u gradu Sanandaj u severnom regionu, u kome većinu čine Kurdi, saopšteno je iz udruženja za ljudska prava Hengav.

Druga osoba je ubijena, nakon što su snage bezbednosti otvorile vatru kako bi rasterale demonstrante.

Snage bezbednosti su tom prilikom ranile 10 osoba.

Učesnici demonstracija uzvikivali su antivladine slogane i simbolično vrteli marame u znak protesta zbog smrti iranske devojke kurdskog porekla Mahse Amini.

U nekim delovima Irana, trgovci su zatvorili prodavnice kao odgovor na poziv aktivista na opšti štrajk Antivladini protesti u Iranu počeli su prošlog meseca, nakon smrti Amini (22) koju je pritvorila policija za moral, zbog navodnog kršenja pravila nošenja hidžaba.

Amini je pala u komu nekoliko sati nakon hapšenja i preminula 16. septembra u pritvoru.

Iranski patolog je u izveštaju naveo da Mahsa Amini, koja je preminula 16. septembra, nije umrla od udaraca u glavu i udove već zbog prestanka rada više organa uzrokovanog cerebralnom hipoksijom, izvestila je agencija IRNA.

Smrt Mahse Amini pokrenula je proteste u Iranu i akcije podrške borbi za prava žena širom sveta. Grupe za ljudska prava kažu da je od početka protesta pre tri nedelje više od 150 ljudi ubijeno, stotine povređeno i hiljade uhapšeno od strane snaga bezbednosti koje su se suprostavljale protestima.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare