Protesti u više američkih gradova zbog ubistva Džordža Flojda - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Protesti u više američkih gradova zbog ubistva Džordža Flojda

Protesti zbog smrti Afroamerikanca Džordža Flojda dok je bio pod policijskim nadzorom održani su širom SAD, uključujući Feniks, Denver, Las Vegas i Los Anđeles.

Demonstranti su izašli na ulice, u nekim slučajevima su zaustavili saobraćaj a bilo je i nasilnih sukoba sa policijom u desetinama američkih gradova.

Okupili suz se i ispred Bijele kuće, a neki su pokušali da probiju zaštitnu ogradu.

Protesti su izbili nakon ubistva Flojda, kome je bijeli policajac stavio koljeno na vrat tokom privođenja u Minesoti.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo “On je rekao da ne može da diše. Pravda za Džordža”. Demonstranti su uzvikivali “Nema pravde, nema mira” i “Recite njegovo ime – Džordž Flojd”.

Poslije višesatnih mirnih protesta u centru Atlante, neki demonstranti su se okrenuli nasilju i počeli da razbijaju policijska vozila, od kojih su jedno zapalili, isprskali bojom logo mreže Si-En-En i provalili u restoran. Gomila je gađala policiju bocama uzvikujući “napustite svoja radna mjesta”.

Najmanje tri policajca su povrijeđena i veliki broj je uhapšen. Portparol policije Atlante Karlos Kampos rekao je da su demonstranti gađali policiju ciglama, bocama i noževima.

Ljudi su gledali proteste sa krovova zgrada i mnogi su se samo smijali, navodi AFP.

Gradonačelnik Atlante Keiša Lens Botoms rekla je na konferenciji za novinare da to nisu protesti i da to nije u duhu Martina Lutera Kinga.

Demonstrantima je poručila da sramote grad, Flojda i sve koji su nastradali u toj zemlji.

Zajedno sa Botomsovom na konferenciji za novinare bila je i Bernis King, ćerka Martina Lutera Kinga.

Međutim, i pored ovog emotivnog apela nasilje se nastavilo. Zapaljeno je još više automobila, demolirana je kafeterija “Starbaksa”, a oštećeni su i neki sportski objekti, kao i čuveni hotel “Omni”.

U Mineapolisu, u kome je Flojd ubijen, policijski čas nije zaustavio demonstrante i nije ih spriječio da se okupe u više dijelova grada, uključujući kvart Lejk strit gdje se incident i dogodio. Na ulicama su zapaljene vatre, neke prodavnice su uništene i opljačkane.

AGENCIJE

Danas objavljeno

Ministarstvo zatražilo hitno izjašnjenje Atovića zbog poziva na rat

M.

Steže se obruč oko ubice porodice Đokić: Jake policijske snage u selu gdje su pronađena spaljena tijela

M.

U Sloveniji najveći dnevni broj infekcija Kovid-19 od marta

M.

Ostavite komentar