Protesti u Širokom i Grudama zbog zabrane kretanja, priveden odbornik - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Protesti u Širokom i Grudama zbog zabrane kretanja, priveden odbornik

Građani Širokog Brijega i Gruda u četvrtak oko 20:30 sati, kada je na snagu stupila zabrana kretanja u Zapadnohercegovačkom kantonu, izašli su na ulice i protestnim okupljanjem iskazali nezadovoljstvo novim restrikcijama.

“Proteste je putem društvenih mreža organizovala nepoznata osoba ili više njih, a kako nije prijavljeno Policijskoj upravi, po proceduri učesnici moraju biti sankcionisani”, rekao je za “Klix.ba” komesar policije ZHK Milan Galić.

Kako je rekao, za protestno okupljanje policijski službenici su saznali na društvenim mrežama. Dodao je da su spremni da odgovore zadatku.

“Policija legitimiše sve okupljene, te će im biti uručene prekršajne prijave koje iznose od 700 do 1.200 KM”, kazao je Galić za pomenuti portal.

U stanicu su privedene dvije osobe iz Širokog Brijega jer nisu imali dokumente, a jedan od njih je i gradski odbornik Josip Grbešić.

Prema riječima Galića, oni koji nisu dobili prekršajni nalog u četvrtak, isti će dobiti na kućnu adresu, nakon što budu identifikovani putem videosnimaka.

Dodaje da se radi na otkrivanju organizatora ovog protesta koji će snositi posljedice, te biti kažnjen u skladu sa zakonskim regulativama.

“Kazna za fizičku osobu, organizatora javnog okupljanja koje nije prijavljeno PU je od 1.000 do 1.500 KM”, podsjetio je Galić.

Odluku o ograničenom kretanju u Zapadnohercegovačkom kantonu je donio Štab civilne zaštite ZHK na inicijativu Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite i Zavoda za javno zdravstvo zbog pogoršane epidemiološke situacije, jer je u srijedu došlo do eksponencijalnog porasta i rekordnog broja novooboljelih u jednom danu od izbijanja pandemije virusa korona.

Kako je navedeno zabrana kretanja je na snazi od 18.marta do 31. marta u periodu od 20:30 sati do pet sati ujutro.

Kretati se u tom periodu mogu samo osobe koje imaju posebne dozvole kretanja zbog prirode posla i hitnih slučajeva, a policija i nadležne službe će kontrolisati sprovođenje mjera.

Danas objavljeno

Preminula Marina Tucaković: Nije se izborila sa opakom bolešću

M.

“Islamska država” preuzela odgovornost za eksplozije u Avganistanu

M.

Preliminarni rezultati: Putinovoj stranci najviše glasova

M.

Ostavite komentar