20. Januara 2020.

Protesti u Sarajevu zbog zagađenja vazduha

Big Portal

Protestni skup održava se u parku ispred Vlade Kantona Sarajevo.

“Mi još uvijek čekamo, vidjet ćemo koliko će građana da se okupi. I to je neka poruka. Mi ćemo da zastupamo sve građane o tome da kvalitet vazduha u KS treba da se poboljša”, navela je Jovana Vujičić.

“Uznemireni podacima o kvalitetu vazduha u Kantonu Sarajevo, skeptični u vezi s odgovornošću pojedinaca i privrednih subjekata, ali i odlučnošću nadležnih institucija da se ozbiljno posvete sistemskim i dugoročnim rješenjima, iz odgovornosti prema djeci koja su našim nemarom primorana udisati otrovne čestice, okupljeni u neformalnu grupu pozivamo sve građane, domaće i međunarodne nevladine organizacije kojima je u fokusu briga o dobrobiti djece, ekološka udruženja i sve ostale zainteresovane da mirnim protestnim okupljanjem zajednički izrazimo zabrinutost i nezadovoljstvo dosadašnjim pristupom ovom trenutno najozbiljnijem problemu s nesagledivim posljedicama po zdravlje građana”, poručili se u saopštenju.

“Narušavanje zdravlja građana Kantona Sarajevo, a naročito djece, prijetnja je koja nadilazi političke nesuglasice, ograničenja u ljudskim i materijalnim kapacitetima nadležnih inspekcija, predviđenim budžetima i odgovornostima. Svako najmanje propuštanje da se odgovorno i ozbiljno posvetimo ovom problemu dugoročno uzrokuje milijarde konvertibilnih maraka zdravstvenih troškova, a to je teret koji će ponovo pasti pasti na leđa građana Kantona Sarajevo”, saopšteno je ranije.

N1

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare