Protesti u Hongkongu: Laserima protiv tehnologije za prepoznavanje lica - BIGportal.ba
Tehnologija World-wide-web

Protesti u Hongkongu: Laserima protiv tehnologije za prepoznavanje lica

Protesti u Hongkongu počeli su u junu, i to zahtjevom da se povuče zakon koji bi omogućavao da stanovnici tog dijela Kine budu izručivani centralnim vlastima.

Protesti u Hongkongu počeli su u junu, i to zahtjevom da se povuče zakon koji bi omogućavao da stanovnici tog dijela Kine budu izručivani centralnim vlastima.

Zakon je kasnije suspendovan, ali su protesti nastavljeni jer se traži potpuno ukidanje, a dodatno su radikalizovani zbog toga što je počelo suđenje za više od 40 organizatora demonstracija. Učesnici protesta se na razne načine dovijaju kako da zaobiđu tehnologiju za prepoznavanje lica, pa dok neki nose maske, drugi se okreću kompleksnijim rešenjima.

Naime, pojedini građani protiv kamera za prepoznavanje lica koriste lasere, čime sprečavaju njihovo funkcionisanje, te prepoznavanje građana. Ono što se trenutno događa na protestima u ovom gradu moglo bi da ima dalekosežne posledice, budući da bi se, ako se građani iz ove specijalne administrativne oblasti budu isporučivali centralnim vlastima, obrisala granica koja trenutno postoji između dva odvojena pravna sistema.

Tako bi građani Hongkonga mogli da budu podvrgnuti istim pravilima nadgledanja kao što je to slučaj u ostalim delovima Kine, a eksperti tvrde da su sistemi za prepoznavanje lica sami po sebi dokaz da je nadgledanje građana i u ovoj nezavisnoj oblasti već u usponu. Tu na scenu stupaju laseri, koji su doveli do toga da se ovi protesti nazivaju visoko-tehnološkim, budući da se radi o snažnim snopovima i zaslepljujućim svetlima koja se probijaju kroz oblake suzavca, a kako bi zbunila policiju, te prikrila identitete i aktivnosti učesnika protesta.

Izvor: The Washington Post

Danas objavljeno

Huawei planira da u drugoj polovini godine predstavi pristupačnije savitljive telefone

Vanja A

Microsoft Edge dobija mod koji optimizuje brzinu i performanse

Vanja A

Facebook omogućava eksportovanje objava i bilješki na druge platforme

Vanja A

Ostavite komentar