5. Augusta 2019.

Protesti u Hongkongu: Laserima protiv tehnologije za prepoznavanje lica

Big Portal

Protesti u Hongkongu počeli su u junu, i to zahtjevom da se povuče zakon koji bi omogućavao da stanovnici tog dijela Kine budu izručivani centralnim vlastima.

Zakon je kasnije suspendovan, ali su protesti nastavljeni jer se traži potpuno ukidanje, a dodatno su radikalizovani zbog toga što je počelo suđenje za više od 40 organizatora demonstracija. Učesnici protesta se na razne načine dovijaju kako da zaobiđu tehnologiju za prepoznavanje lica, pa dok neki nose maske, drugi se okreću kompleksnijim rešenjima.

Naime, pojedini građani protiv kamera za prepoznavanje lica koriste lasere, čime sprečavaju njihovo funkcionisanje, te prepoznavanje građana. Ono što se trenutno događa na protestima u ovom gradu moglo bi da ima dalekosežne posledice, budući da bi se, ako se građani iz ove specijalne administrativne oblasti budu isporučivali centralnim vlastima, obrisala granica koja trenutno postoji između dva odvojena pravna sistema.

Tako bi građani Hongkonga mogli da budu podvrgnuti istim pravilima nadgledanja kao što je to slučaj u ostalim delovima Kine, a eksperti tvrde da su sistemi za prepoznavanje lica sami po sebi dokaz da je nadgledanje građana i u ovoj nezavisnoj oblasti već u usponu. Tu na scenu stupaju laseri, koji su doveli do toga da se ovi protesti nazivaju visoko-tehnološkim, budući da se radi o snažnim snopovima i zaslepljujućim svetlima koja se probijaju kroz oblake suzavca, a kako bi zbunila policiju, te prikrila identitete i aktivnosti učesnika protesta.

https://twitter.com/alessabocchi/status/1156513770254012416

Izvor: The Washington Post

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare