Protesti u Hongkongu: Djelimično otvoren metro i pojedinje radnje - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Protesti u Hongkongu: Djelimično otvoren metro i pojedinje radnje

Metro u Hongkongu djelimično je otvoren, a većina stanica ostala je zatvorena zbog širokih protesta prethodnog dana.

Nasilni protesti eskalirali su nakon što je lider te kineske teritorije Keri Lam, posle više od 50 godina uvela zakon o vanrednim situacijama iz kolonijalnog doba, kojim je zabranjeno nošenje maski za lice, kako bi ugušila višemesečne nemire, prenosi Rojters.

Demonstranti su palili vatru na stanicama i u jednom praznom vozu pri čemu su povređena dva radnika železnice.

Operator metro prevoza MTR Korp saopštio je da pojedine stanice neće danas biti otvorene jer su tokom nasilja pretrpele štetu koja mora da se popravi.

Kompanije je juče saopštila da mreža koja dnevno prevozi pet miliona putnika obustavlja rad iz bezbednosnih razloga.

Zatvoreno je i desetak šoping centara, supermarketa i filijala kineskih banaka koje su bili na meti demonstranata, ali je većina danas ponovo otvorena.

Nasilje u Hongkongu je eskaliralo u utorak, na 70. godišnjicu Narodne Republike Kine, kada je policija ispalila oko 1.800 plotuna suzavca, 900 gumenih metaka i šest bojevih metaka, od kojih je jedan ranio 18-godišnjeg mladića, protiv kojeg je kasnije podignuta optužnica za izazivanje nemira i napad na policajca.

Protesti u Hongkongu su počeli zbog spornog zakona koji dozvoljava izručenje osumnjičenih Kini, gde, kako smatraju protivnici zakona, ne bi imali pravično suđenje.

Kasnije su se proširili na zahteve za više demokratije i manji uticaj Pekinga na unutrašnje poslove te autonomne provincije.

Danas objavljeno

Peskov za ruske medije: Sastanak Dodika i Putina bio koristan i temeljan

M.

SIPA: Slobode lišeno sedam osoba, među njima i Goran Sarić

M.

Kon: Zabrinjava povratak, doneće sa sobom i viruse

M.

Ostavite komentar