6. Oktobra 2021.

Protesti sindikata u Francuskoj zbog niskih plata i visokih cijena

Big Portal

Hiljade ljudi demonstrirale su u gradovima širom Francuske, upozoravajući predsednika Emanuela Makrona da ne pokreće ponovo program reformi koji je obustavljen tokom pandemije i da ne menja sistem penzijskog osiguranja za nezaposlene, prenosi Rojters.

“U trenutku kada ponovo pokrećemo socijalnu akciju, značajno je pokazati da postoje ogorčenje i bes i ukazati da su socijalni problemi i dalje prisutni, čak više nego ikad”, poručio je Filip Martinez, generalni sekretar najvećeg i najuticajnijeg francuskog levičarskog sindikata CGT.

Objasnio je da njegov sindikat protestuje zahtevajući veće plate jer radnici i dalje imaju ista primanja kao i pre pandemije, dok cene naglo rastu.

Iv Vejrije, vođa sindikata “Radnička snaga”, ukazao je da je ovomesečno povećanje minimalne zarade od 2,2 odsto samo nastavak prethodnog inflatornog talasa i pozvao udruženja poslodavaca da započnu pregovore o povećanju plata.

“Pitanje povećanja plata je hitno. Nedavni porast cena gasa, struje, goriva i hrane teško će pogoditi građane ove zime. Zato poručujemo vladi da nam je potrebno stvarno povećanje minimalne zarade”, rekao je Vejrije.

Francuski ministri su u parlamentu stali u odbranu politike aktuelne centrističke vlade, navodeći da su mere pomoći radnicima preduzete zbog pandemije najveći program podrške francuskim radnicima u poslednjih nekoliko decenija.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare