Protesti protiv SAD u Avganistanu zbog ubistva Zavahirija - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Protesti protiv SAD u Avganistanu zbog ubistva Zavahirija

Više stotina Avganistanaca nosilo je danas antiameričke transparente u znak protesta protiv američkog napada dronom, u kojem je, prema navodima Vašingtona, ubijen lider Al Kaide Ajman al-Zavahiri.

Protesti su organizovani dan nakon što su talibani saopštili da njihova vlada nema informaciju o tome da je Zavahiri bio u Kabulu i upozorili SAD da nikada ne ponove napad na tlo Avganistana.

Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vide se demonstranti u najmanje sedam avganistanskih provincija kako nose transparente „Dole SAD“, „Džo Bajdene, prestani da lažeš“ i „Amerika je lažov“, prenosi Rojters.

Zavahiri je ubijen kada je ispaljena raketa sa drona na balkon njegovog skrovišta u Kabulu, saopštili su američki zvaničnici.

NJegovo ubistvo je najveći udarac za pripadnike Al Kaide od ubistva Osame bin Ladena pre više od deset godina.

Zavahiri, jedan od najtraženijih terorista na svetu, imao je ključnu ulogu u napadima na Njujork i Vašington 11. septembra 2001. godine zajedno sa osnivačem Al Kaide Osamom bin Ladenom, koga su američke snage likvidirale 2011. u Pakistanu.

Talibani su se sporazumom iz Dohe sa SAD iz 2020. godine obavezali da neće pružati utočište članovima Al Kaide ili onima koji žele da napadnu SAD.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Stravičan udes kod Mostara, poginule dvije osobe

M.

Sjajni Mitrović: Srbija se sa četiri gola oprostila od Beograda

Zeljka

Sijarto: EU treba da iskoristi svaku priliku za dijalog sa Rusijom

M.

Ostavite komentar