Protesti ispred FIFA – 6.500 lopti za svaki izgubljeni život u Kataru - BIGportal.ba
Fudbal Sport

Protesti ispred FIFA – 6.500 lopti za svaki izgubljeni život u Kataru

Na dan kada će u Dohi biti određene grupe za Svjetsko prvenstvo u Kataru, organizovan je protest ispred sjedišta FIFA u Cirihu.

Razlog je upravo domaćinstvo Mundijala u Kataru zbog koga je FIFA na udaru više od decenije, a zbog niza pitanja u vezi sa poštovanjem ljudskih prava, jednakosti i demokratije u ovoj arapskoj zemlji.

U petak je nemački umetnik Foker-Johanes Trib ostavio je ispred sedišta FIFA 6.500 fudbalskih lopti ispunjenih peskom, koje predstavljaju 6.500 radnika koji su umrli radeći na izgradnji objekata za Mundijal u Kataru.

Na svakoj je lopti ispisana poruka na nemačkom i engleskom “svetska savesti, ti si mrlja srama”. Britanski dnevnik “Gardijan” objavio je da je 6.500 radnika, većinom iz zemalja jugoistočne Azije, izgubilo živote radeći na području Katra od 2010. godine.

Brojne organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava tražile su da se Kataru oduzme organizacija turnira zbog nepoštovanja ljudskih prava i teških uslova migrantskih radnika angažovanim na izgradnji objekata.

Prema katarskim vlastima ta smrtnost nije velika, s obzirom na to da se na području ove bliskoistočne države nalazi oko 1,4 miliona radnika iz jugoistočne Azije.

Foto: Tanjug/Ennio Leanza/Keystone via AP

“FIFA i katarskoj vladi to je prihvatljivo”, izjavio je Trib.

Predsednik AWO, udruženja koje se bori za radnička prava, smatrao je da mu je bila obveza uključiti se u ovaj protest.

“Ljudski životi, njihovi radni uslovi i njihova sloboda ne mogu biti predmet pregovora i vrede više od bilo kakve zarade. Osuđujemo i sputavanje prava žena u Kataru”, rekao je Mihael Šefler, “Zato ćemo uvek biti posvećeni osiguravanju visokih socijalnih standarda i primeni demokratskih struktura u zemljama kojima se dodeljuje organizacija unosnih događaja”.

Žreb za Svetsko prvenstvo počinje u 18 časova u Dohi, a tok možete pratiti na B92.net.

Svetsko prvenstvo održaće se od 21. novembra do 18. decembra u Kataru.

B92.

Danas objavljeno

LK: Romin evro prvijenac, Murinjo za istoriju

Vanja A

Mari brani Vimbldon

Vanja A

Evropski velikani u borbi za istorijski trofej u Tirani

Vanja A

Ostavite komentar