15. Januara 2020.

Protesti i u Italiji: Ne želimo da Crna Gora postane novo Kosovo

Big Portal

Volonteri iz udruženja “Glas u tišini”, koji su posvećeni odbrani hrišćanskih zajednica širom svijeta, okupili su se ispred Konzulata Crne Gore u Milanu, kako bi iskazali neslaganje sa Zakonom o slobodi vjeroispovesti.

Zakon koji je usvojen 27. decembra rezultirao bi oduzimanjem sve crkvene imovine stečene do 1918. godine.

Stefan Pavezi, predsjednik udruženja “Glas u tišini” kaže za “Sputnjik” da “Udruženje pomaže progonjenim hrišćanima širom svijeta, a trenutno je aktivno u Siriji, Palestini i na Kosovu”.

“Predlažemo neke inicijative u Italiji tokom kojih pozivamo stručnjake i volontere koji su bili na tim teritorijama da kažu šta se dešava, i zatim prikupljamo i sredstva za pomoć. U Palestini smo obnovili fudbalski teren, u Siriji pomažemo pri obnovi crkve u Homsu, dok smo na Kosovu pomogli u nekoliko srpskih škola i enklava. Trenutno planiramo da otvorimo kancelariju na Kosovu za srpsku djecu”, kaže Pavezi.

On dodaje da je usvojeni zakon apsurdan za Srpsku crkvu.

“Postoje članovi u ovom Zakonu koji jasno govore da imovinu Srpske pravoslavne crkve stečenu do 1918. godine – država može da zaplijeni. Naravno da je to apsurdno za Srpsku crkvu, o čemu svjedoče protesti u Srbiji i Crnoj Gori, ali je i apsurdno i za nas koji želimo da sačuvamo hrišćanske zajednice koje su progonjene širom svijeta. Smatramo da bi Zakon o slobodi vjeroispovesti trebao da garantuje mjesta bogosluženja religijama koje su zastupljene u toj državi, a ne da ih oduzima. Stoga smo došli pred Konzulat Crne Gore – da mirnim putem izrazimo naše neslaganje sa ovim zakonom”, kaže Pavezi.

On dodaje da je najveća opasnost ovog zakona da Srpskoj pravoslavnoj crkvi mogu biti oduzeta mjesta za bogosluženje.

“Plašimo se da će nastati situacija kao na Kosovu, da će islam početi da preovladava, sa svim propratnim problemima. Pošto Crna Gora igra za Zapad, željeli bismo da spriječimo da postane novo Kosovo”, ističe Pavezi.

(Sputnjik)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare