16. Marta 2019.

Protest “žutih prsluka” u Parizu prerastao u nasilje

Big Portal

Kako prenosi Rojters, demonstranti su zapalili nekoliko prodavnica, kao i jednu banku u sedmospratnoj zgradi iz koje su vatrogasci jedva uspjeli da spasu majku i dijete.

Zapaljena banka se nalazi u prizemlju stambene zgrade nedaleko od Jelisejskih polja, a vatra je u međuvremenu ugašena. Vatrogasci su brzo reagovali i spasili jednu majku i dijete sa sprata gde je prijetila da se proširi vatra, rečeno je iz vatrogasne brigade za AP.

Lakše povrede zadobilo je 11 ljudi u zgradi uključujući dva vatrogasca, dok su ostali stanari bezbjedno evakuisani.

Zapaljeno je nekoliko kioska na koje su demonstranti bacili dimne bombe.

Na meti učesnika protesta ponovo su bile luksuzne prodavnice nedaleko od Trijumfalne kapije, a do sukoba s policijom došlo je kada su demonstranti počeli da bacaju dimne bombe i kamenice na policajce na Jelisejskim poljima, kao i da kamenicama gađaju policijska vozila.

Policija je vodene topove kako bi rasterala najagresivnije protestante koji su se nalazili između prodavnica “Kartije” i “Mon Blan”, a upotrebljen je i suzavac.

Demonstranti su palili gume od automobila i razbijali izloge, prije svega luksuznih radnji kao što su “Kenzo” i “Lakost”.

Ovo je 18. njedelja kako se održavaju protesti “Žutih prsluka” protiv politike predsjednika Emanuela Makrona, a ovog vikenda u glavnom gradu Francuske raspoređeno je više policijskih kordona i zatvoreno je nekoliko ulica na desnoj obali Sene.

Francuski ministar unutrašnjih poslova Kristofer Kastaner rekao je da su protesti manji u poređenju sa prije nekoliko nedjelja te da je danas u Parizu bilo samo 8.000 demonstranata.

“Ali u ovih 8.000, bilo je više od 1.500 ultra nasilnih osoba koji su došli samo da razbijaju, da se tuku i napadaju”, rekao je ministar dodavši je mobilisano više od 1.400 pripadnika policije.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare