Protest zbog ubistva djevojčice: "Svi samo obrađuju papire, a mog deteta nema" - BIGportal.ba
Region Vijesti

Protest zbog ubistva djevojčice: “Svi samo obrađuju papire, a mog deteta nema”

Ispred Centra za socijalni rad, Osnovnog suda i Tužilaštva u Vršcu danas je održan protest zbog smrti dvogodišnje djevojčice Petre Budimirović, koju je u utorak otac Marko Budimirović ubio, a zatim izvršio samoubistvo.

Vrščani su se okupili ispred Centra za socijalni rad sa zahtjevom da se utvrde odgovorna lica i institucije za propuste u slučaju ubistva male Petre Budimirović i da krivci budu sankcionisani, RTS.

“Naši zahtevi su da se obavi istraga koja će biti sveobuhvatna, koja će uključiti sve institucije koje su imale veze sa donošenjem ove odluke i omogućavanje da psihički labilna osoba, osuđivana ranije za nasilje, ima pristup maloletnom detetu bez nadzora. Drugi zahtev je da oni o toj istrazi, odnosno rezultatima istrage obaveste javnost, transparentno, poimence o svakom ko bude pronađen da je kriv i treće je da oni budu sankcionisani po zasluzi i razmeri propusta koji su napravili”, navela je Zorana Crnojević, inicijatorka protesta.

Osim ispred Centra za socijalni rad, građani su protestovali i ispred Osnovnog suda i Tužilaštva u Vršcu.

“Neću dozvoliti da više nijedno dete prođe kao moja Petra, nijednoj majci, nijednoj ženi se više ne veruje u ovoj zemlji, može žena da priča šta god hoće. Svi samo obrađuju papire, popunjavaju, svi su popunili papire, a mog deteta nema”, poručila je Suzana Budimirović, Petrina majka.

Pokrajinska komisija sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova je prethodna dva dana provjeravala rad Centra za socijalni rad u Vršcu i svoje nalaze će predati Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu koje je formiralo predmet radi utvrđivanja da li je bilo eventualnih propusta u radu Centra za socijalni rad i ima li elemenata izvršenja krivičnog djela, nesavjestan rad u službi ili drugog krivičnog djela u službenoj dužnosti.

Takođe je i od Osnovnog suda u Vršcu zatražen kompletan spis predmeta protiv Marka Budimirovića koji se vodio zbog krivičnog djela nasilje u porodici i za koje je on 27. septembra osuđen uslovnom kaznom od godinu dana.

Zaštitnik građana je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu medijskih informacija da je u Vršcu otac ubio svoje maloljetno dijete a potom izvršio samoubistvo, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova.

Povodom medijskih navoda da je majka ubijenog djeteta više puta prijavljivala oca djeteta za porodično nasilje, Zaštitnik građana traži od MUP-a Srbije da ga u istom roku obavesti o postupanju nadležne policijske uprave u konkretnom slučaju, posebno o aktivnostima policijskih službenika u ovom slučaju.

I Više javno tužilaštvo u Beogradu naložilo je Pokrajinskom sekretarijatu da prikupi i dostavi informacije o izvršenom nadzoru nad radom Gradskog centra za socijalni rad u Vršcu. Takođe, od suda je zatražen kompletan spis predmeta protiv oca, koji se vodio zbog nasilja u porodici.

Do ubistva i samoubistva došlo je u utorak oko 14 časova kada je otac M. B. (35) u stanu u naselju najvjerovatnije ubio svoju dvogodišnju ćerku, a zatim izvršio samoubistvo.

Danas objavljeno

Vojska spremna za napad: Vođa će dati “zeleno svjetlo”?

Vanja A

Rusija predlaže Americi nove datume za sastanak o START-u

Vanja A

Francuski poslanik: Zelenski je opasna osoba

Vanja A

Ostavite komentar