Protest u Jerevanu: Sukob opozicije i policije, traži se ostavka premijera - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Protest u Jerevanu: Sukob opozicije i policije, traži se ostavka premijera

Pripadnici policije privode sve građane koji su danas došli na Trg slobode u centru Jerevana.

Na tom trgu su se pristalice opozicije održavaju skup protiv odluke jermenskog premijera Nikola Pašinjana da prihvati uslove trilateralne izjave o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu.

Učesnici protesta zahtevaju ostavku Pašinjana zbog potpisivanja sporazuma o Karabahu, javlja Sputnjik.

Policija objašnjava svoje postupke činjenicom da je održavanje masovnih okupljanja zabranjeno u uslovima ratnog stanja koji je na snazi u zemlji.

Dopisnik Sputnjika sa lica mesta javio je kasnije da su u centru grada počeli sukobi opozicije i policije. Učesnici protesta zahtevaju ostavku jermenskog premijera zbog potpisivanja sporazuma o Karabahu.

Okupljeni smatraju da je potpisivanje sporazuma o prekidu vatre u Karabahu sa teritorijalnim ustupcima bila izdaja.

“Ako ne proteramo Nikola, to će značiti da naš narod nema dostojanstvo”, izjavio je na skupu bivši premijer Jermenije Vazgen Manukjan.

Predstavnik stranke “Dašnakctjun” najavio je stvaranje odbora nacionalnog spasa kako bi se izašlo iz trenutne situacije, ali nije izneo detalje.

Skup je trebalo da se održi u 13 časova po lokalnom vremenu, ali je na trgu pre nekoliko sati već bio postavljen kordon policije koji sprečava aktiviste da dođu na Trg slobode. One koji su već uspeli da prođu kordon, policija pritvara.

Neredi i protesti u Jerevanu počeli su tokom noći 10. novembra, nakon što je premijer Jermenije, zajedno sa predsednicima Rusije i Azerbejdžana, usvojio trilateralnu izjavu o prekidu vatre u Nagorno-Karabahu i predaji Azerbejdžanu nekoliko regiona. U Jermeniji je ovo shvaćeno kao neosnovana odluka o kapitulaciji.

B92

Danas objavljeno

Bajden uveo prve sankcije za korupciju na zapadnom Balkanu

M.

Ako ne postoji visoki predstavnik, ne postoji ni OHR

M.

Ambasada Rusije: Nismo učestvovali na sjednici PIK-a, ne priznajemo Šmita

M.

Ostavite komentar