Protest u Gračanici; "Mi Srbi i Crnogorci ovde na Kosovu"; Reagovala Crna Gora - BIGportal.ba
Region Vijesti

Protest u Gračanici; “Mi Srbi i Crnogorci ovde na Kosovu”; Reagovala Crna Gora

Više desetina okupljenih Crnogoraca i Srba održalo je juće protestnu šetnju u Gračanici, zahtevajući oslobađanje Rista Jovanovića.

Njega je policija privela za Vidovdan, a Osnovni sud Prištini mu odredio meru pritvora do 30 dana.

Protestna šetnja održana je od Doma kulture u Gračanici do spomenika Milošu Obiliću. Okupljeni su nosili transparetnte “Nije kriv”, “Pravda za Rista” i “S verom u Boga do slobode”.

“Mi smo se danas ovde okupili da podržimo Rista Jovanovića. Osuđujemo svaki sličan napad, paljenje zastave, skrnavljenje, paljenje žita, sve je to za osudu. Mi Srbi i Crnogorci ovde na Kosovu, među nama nema razlike, tu smo da podržimo jedni druge”, kazao je predsednik Crnogorske liberalne stranke na Kosovu Radoman Doderović.

Jovanoviću je određen pritvor od 30 dana, jer je prema navodima tužilaštva širio versku i nacionalnu mržnju tokom obeležavanja Vidovdana.

Izjavom advokata Jovane Filipović, branioca Rista Jovanovića, da joj je ambasador Crne Gore na Kosovu odobrio da kosovskom tužilaštvu predloži jemstvo od 15.000 evra, meru kućnog pritvora ili javljanja u policijsku stanicu, stavljena je tačka na neosnovane kritike prema crnogorskoj vlasti kada je ovaj slučaj u pitanju, saopštio je Slobodan M. Vujičić, predsednik Udruženja i Unije Crnogoraca Kosova.

“Ovim činom Crna Gora je dokazala da nije pustila niz vodu svog državljanina Jovanovića koji je nevin lišen slobode od strane kosovske policije tokom proslave Vidovdana na Gazimestanu. Na kraju apelujemo na političke činioce u Crnoj Gori da prestanu sa negativnim i neprimerenim izjavama koje najviše štete nanose upravo Jovanoviću, ali i nama koji stalno živimo i radimo na Kosovu”, naveo je Vujičić.

“Svako ko iz Crne Gore želi da bude istinski patriota neka se za Rista i nas koji živimo ovde bori iz Prištine, u tom slučaju dobro ste nam došli, u suprotnom ako nam ne možete pomoći nemojte nam ni odmagati”, poručio je u saopštenju predsednik Udruženja i Unije Crnogoraca Kosova.

Danas objavljeno

Beroš potvrdio: Hrvatska uvodi kovid potvrde za zdravstvene radnike a ovo su uslovi

M.

Gradiška: : Muškarac na ulici presreo ženu, na silu odvukao u objekat, pa silovao

M.

Merkelova bi prije u vikendicu, nego da razgovara sa Bajdenom

M.

Ostavite komentar