Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici - BIGportal.ba
Region Vijesti

Protest Srba u Kosovskoj Mitrovici

Protest je organizovan zbog toga što su privremene prištinske vlasti usvojile i stavile na snagu Statut preduzeća Trepča, kao i zbog najave registracije tog preduzeća u Prištini, što smatraju još jednom od mera koje za cilj imaju da proteraju Srbe sa Kosova i Metohije.

Okupljeni kod spomenika Caru Lazaru u Mitrovici nose zastave Srbije, kao i zastave kombinata Trepča sever, kao i transparente “Ne damo sever, ne damo Trepču”, “Hoćemo mir”, “Srbijo, pomozi”, “Podrška predsedniku Vučiću”, “Stop montiranim optužnicama”, “Odavde nema nazad”, “Prestanite sa progonom Srba”…

Kako je najavljeno, obratiće im se direktor Kliničko-bolničkog centra Kosovska Mitrovica Milan Ivanović, potpredsednik Srpske liste Igor Simić, član predsedništva sindikata i predsednik sindikata organizacionih celina rudnici flotacija Ratomir Milojević, predsednik Studentskog parlamenta Filozofskog fakulteta Luka Jovanović i dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Tanja Vujović.

Najavljenom registarcijom preduzeća u Prištini sadašnje upravljačke strukture i organizacione jedinice prestale bi da postoje, a blokadom računa i izvoza proizvoda dovodi se u pitanje opstanak preduzeća Trepča sever i plate za 3.000 radnika.

Kosovsko Ministarstvo ekonomskog razvoja najavilo je da će kombinat Trepča biti registrovan prema zakonu koji je usvojen u Prištini 2016. godine, a koji je Vlada Srbije stavila van snage i proglasila ništavnim.

Generalni direktor Trepče Jovan Dimkić rekao je ranije da će Srbija, bez obzira na naizgled tešku situaciju zbog najave Prištine o registraciji Trepče, nastojati da nađe rešenje za kombinat od koga direktno ili indirektno zavisi 35 odsto Srba na severu pokrajine i dodao da zakonska rešenja Prištine neće primenjivati, jer bi mogla da naruše model funkcionisanja.

Od Trepče direktno zavisi 3.000 ljudi, odnosno 2.400 radnika ako se izuzmu interno raseljeni i oni koji su tokom godine dobili otpremnine, dok je njih mnogo, mnogo više ako se uzmu u obzir kompanije sa kojima se posluje.

Srbi će iskazati nezdovoljstvo potezima Prištine u poslednje vreme, kao što su takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, inicijativa za ujedinjenje severne i juzne Kosovske Mitrovice, a pobuniće se i protiv incidenata i napada na njih, od kojih je poslednji obaranje i razbijanje krsta sa spomenika kidnapovanim i ubijenim Srbima iz opštine Orahovac u Velikoj Hoči, te uklanjanje jarbola sa zastavom Srbije.

Danas objavljeno

“300.000 Rusa je spremno”

M.

“Treba da im dozvolimo, nek’ napadnu Rusiju”

Vanja A

Poljska se sprema za aneksiju zapadne Ukrajine

Vanja A

Ostavite komentar