Protest novinara u Sarajevu: Nikad nije bila teža situacija - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Protest novinara u Sarajevu: Nikad nije bila teža situacija

Novinari su se okupili ispred prostorija Fudbalskog kluba Sarajevo u Sarajevu kako bi održali protest zbog ugroženosti profesijie.

Razlog za protest je prvenstveno napad na redakciju portala radiosarajevo.ba, ali to nije jedini slučaj. Novinari su saglasni da nikada nije bila teža situacija kad je u pitanju njihov rad, da su svakodnevno izloženi pritiscima, uz dodatni i veliki problem, koji je finansijske prirode.

Novinar Zija Dizdarević kazao je danas da su novinari uvijek imali problema, a da je ovo jedna nova dimenzija, nova cenzura, prisilna cenzura, jer se sada od novinara traži da skldaju tekstove koje su već napisali pod prijetnjom fizičkog napada.

“Šta bi tek bilo novinarama u ovom gradu i ovoj zemlji da ovdje nema toliki broj međunarodnih organizacija i ambasada”, rekao je Dizdarević.

Ono što novinari traže je izmjena zakona o krivičnom postupku, da se napad na novinare tretira kao napad na službeno lice, da se na neki način stane u zaštitu profesije i da se omogući neometani rad novinara.

Faruk Vele, član uređivačkog kolegija radiosarajevo.ba, zahvalio se danas kolegama zbog pružene podrške.

“Znate svi šta se desilo. Napad na portal je samo povod, ne i razlog našeg okupljanja. Ovdje smo da iskažemo podršku svim kolegama, u Mostaru, Banjaluci, Sarajevu, bilo gdje u BiH. Pružamo podrški Vladi Kovačeviću, Gordani Katani, svi su oni proteklih mjeseci bili žrtve napada. Ono što mi tražimo jeste izmjena zakona o krivičnom postupku i da se konačno na pravi način riješi ovaj problem”, rekao je Vele.

Okupljeni novinari su krenuli prema Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo. Nakon toga će otići ispred Parlamentarne skupštinu BiH. Ovim protestom novinari šalju jasnu poruku da se što prije zaustve napadi na njih i da se svaki napad na novinara tretira kao napad na službeno lice.

Protestu prisustvuje i Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i bivši parlamentarac.

On kaže da je tu kao građanin i da ga čudi što nema političara i parlamentaraca.

Napadi na novinare ne prestaju, a najnoviji slučaj desio se jutros kada su u Sarajevu osvanuli uvredljivi grafiti “Novinari crvi” i “Giornalisti terroristi”.

nezavisne novine

Danas objavljeno

Dodik: Putina sam upoznao s našim viđenjem stanja u BiH

M.

Sahranjen Milutin Mrkonjić, Dačić: Putuj u večnost, dragi ćale

M.

EU prognozira: Omikron bi mogao da zauzme mesto delta soju

M.

Ostavite komentar