13. Oktobra 2019.

Protest mještana bilećkih sela zbog migranata

Big Portal

Problemi sa ilegalnim migrantima na području Opštine Bileća počeli su početkom ove godine, a povod za masovno okupljanje i upozorenje na ozbiljnu ugrožnost uslijedilo je nakon nesrećenog događaja u zasoeku Todorići kada je Milorad Čomić ubio u kući koji čuva još uvijek nepoznatog ilegalnog migranta. Mještani su i ranije upozoravali nadležne u opštini Bileća, pripadnike MUP-a Republike Srpske, Granične policije BiH, ali adekvatne rekacije nije bilo, a sada su im iznijeli određene zahtjeve.

“Jedini način i jedini put da se migrantima obezbjedi prevoz do Stoca. Sve te grupe koje prolaze kroz ove prostore interesuje put za Stolac. Prve korake koje mi možemo preduzeti već smo preduzeli, pokrenuli smo masu, kreneulo se sa riješavanjam, ali nisma siguran kako će se riješti”, kaže Radoš Radović, selo Vranjska.

Za manje od godinu dana opljačkano je skoro 20 kuća, uništavana i paljena imovona, prostorije mesnih zajdnicca, a problem mještana kažu je što žive u strahu i noćima već ne spavaju.

“Došlo je vrijeme da ne smijem prespavati u rođenoj kući od migraanata. Svake noći mi kucaju na vrata, moram im otvoriti”, dodaje Radović.

Načelnik opštine Miljan Aleksić priznaje da se ranije trebao riješvati ovaj problem, a već sutra najavio je zakazivanje vanredne Skupštine opštine.

“Ovaj proiblem se mora riješavtui hitno. Ja ću sutra zakazati vanrednu skupština, pozvaći ministra Dragana Lukača da obavezno da punkt i non stop bude ovuda u pomoći stanovništvu”, rekao je Aleksić.

Iz Policijske stanice Bileća je potvrđeno da su mještani gotovo svakodnevno prijavljivali da migranti prolaze kroz seoska područja i da su provaljivali u napuštene kuće, te da su više puta do sada izlazili na teren tim povodom.

(BN televizija)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare