24. Maja 2020.

Protest hiljade desničara protiv španske vlade

Big Portal

Građani su protestovali zbog načina na koji se vlada levice bori protiv pandemije koronavirusa.

Vladu socijaliste Pedra Sančesa Voks optužuje da je lagala o uticaju zdravstvene krize i za kršenje prava Španaca, uvođenjem zabrane kretanja i obustave rada kompanija.

Voks je pozvao pristalice da protestuju u vozilima i tako zaobiđu zabranu okupljanja uvedenu tokom dvomesečnog vanrednog stanja radi suzbijanja novog koronavirusa.

Protest je nazvan “Karavan za Španiju i slobodu”.

Iz autobusa bez krova na čelu karavana u Madridu, lider stranke Voks Santjago Abaskal rekao je da oni “nikada neće zabraviti” šta je vlada učinila.

“Nemojte da sumnjate da ćemo ih suočiti s pravdom. Oni to znaju i zato pokušvaju da nas zastraše”, rekao je Abaskal.

Većina učesnika protesta imala je španske zastave.

Bilo je i malih grupa ljudi koji su na protestu učestvovali bez vozila, a neki od njih nisu poštovali pravilo držanja dva metra distance.

Protesti su održani i u Barseloni, Sevilji i drugim gradovima.

Vlada Španije navodi da su restriktivne mere koje su primenjene bile neophodne radi zaštite zdravstvenog sistema od kolapsa i spasavanja hiljada života.

Premijer Sančes je rekao da demonstranti koriste svoja ustavna prava, ali je od njih zatražio “da poštuju pravila i odluke koje su donele zdravstvene vlasti”.

“Ova vlada će propovedati saglasnost, mirnu koegzistenciju, poštovanje i toleranciju, a ne mržnju i gnev”, kazao je Sančes.

Španske vlasti su objavile da je zaraza korona virusom potvrđena u zemlji kod više od 280.000 ljudi, od kojih je umrlo više od 28.000.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare