30. Oktobra 2019.

Protest dijaliznih pacijenata u Sarajevu: Isključili se sa dijalize

Big Portal

Kažu da Vlada FBiH nije ništa učinila kako bi im olakšala situaciju te da izmjene i dopune Zakona o transpanlataciji organa nisu donijele ništa dobro za paciijente koji trebaju transplantaciju.

Tomiskav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliznih pacijenata FBiH, kaže da je u prošloj godini urađeno samo sedam transplantacija što je veoma malo jer se u Hrvatskoj godišnje izvrši 300. Tvrdi da je tih sedam urađeno u Kliničkom centru u Tuzli.

Drugi problem na koji pacijenti upozoravaju su aparati za dijalizu koji su veoma stari i često su van funkcije. Pored toga, problem je što svi centri nemaju aparate za dijalizu, pa pacijenti moraju da putuju i po 100, 200 km kako bi obavili dijalizu.

Nermina Ahmić je na dijalizi već 35 godina i dolazi iz Ključa. Ona kaže da svaki drugi dan putuje 200 km do Bihaća i nazad kako bi obavila dijalizu.

“Ovu državu sam za ovih 35 godina koštala milion marka, a puno manje bi koštala transplantacija da sam je mogla obaviti. Sad više nisam ni na listi čekanja zato što imam karcinom”, kaže Nermina.

Pacijenti traže od Vlade FBiH da u roku od 24 sata zakažu hitnu sjednicu i pronađu način da olakša situaciju koja je veoma teška.

Na protestu u Sarajevu danas je bilo oko 100 pacijenata, obzirom da je hladno i kišovito.

Njih 700 čeka na transplantaciju, dok ih je u FBiH 2.000 na dijalizi. Prošle godine u FBiH umrlo je 250 pacijenata koji su na dijalizi, rekao je Žuljević.

Iz kabineta Fadila Novalića, predsjednika Vlade FBiH za “Nezavisne” je rečeno da za sad nemaju informaciju o zakazivanju tematske sjednice.i.

NEZAVISNE NOVINE

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare