Protest aktivistkinja u Kabulu, traže da se vrati ministarstvo za pitanja žena - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Protest aktivistkinja u Kabulu, traže da se vrati ministarstvo za pitanja žena

Oko dvadesetak avganistanskih aktivistkinja protestovalo je ispred bivšeg avganistanskog ministarstva za pitanja žena koje su talibani zatvorili po dolasku na vlast i preimenovali ga u Ministarstvo za promociju vrlina i prevencija poroka.

Žensko osoblje koje je radilo u ministarstvu reklo je da su pokušavali da se vrate na posao unazad nekoliko nedelja ali da im je svaki put rečeno da se vrate kući, prenosi Rojters.

Protest aktivistkinja u Kabulu
Tabla ispred Ministarstva za ženska pitanja zamenjena je tablom na kojoj stoji natpis Ministarstvo za promociju vrlina i prevencija poroka.

“Ministarstvo za ženska pitanja mora se ponovo aktivirati. Sklanjanje žena znači sklanjanje ljudskih bića”, rekla je Basira Tavana, jedan od žena koja je protestvovala ispred zgrade.

Kada su talibani bili na vlasti, devojčicama nije bilo dozvoljeno da pohađaju škole i ženama je bilo zabranjeno da rade i da se obrazuju.

Tokom tog perioda, ministarstvo za promociju vrlina i prevenciju poroka postalo je poznato kao talibanska policija za moral, koja je sprovodila šerijatski zakon tumačeći ga na svoj način, koji je uključivao striktni kodeks oblačenja, javna bičevanja i pogubljenja.

Žene su protestovale dan nakon što su se neke devojčice vratile u osnovne škole sa razredima razvrstanim po polu, ali starije devojčice su se suočile sa mučnim čekanjem bez ikakvog objašnjenja da li će i kada moći da nastave sa učenjem.

“Ne možete potisnuti glas avganistanskih žena tako što ćete držati devojčice kod kuće i ograničavati ih, zabranjivati im da idu u školu. Današnje žene u Avganistanu nisu one od pre 26 godina”, rekla je jedna od učesnica protesta

Zvaničnici talibana rekli su da se neće vratiti svojoj fundamentalističkoj politici, koja uključuje i zabranu da se devojčice obrazuju, navodi Rojters.

Danas objavljeno

Novo ludilo na australijskim aerodromima: “Skandal”, “odvratno”, “zlostavljački”

M.

Crni rekord: U BiH 3.342 slučaja zaraze koronavirusom, preminulo 39 osoba

M.

Čerkez: Situacija sve teža, uskoro nova pravila

M.

Ostavite komentar