Protekli jun najtopliji mjesec ikada zabilježen na Zemlji - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Protekli jun najtopliji mjesec ikada zabilježen na Zemlji

Agencija za satelitsko praćenje Evropske unije saopštila je da je protekli jun bio najtopliji mesec ikada zabeležen na planeti. Kako navodi britanski “Indipendent”, podaci Servisa za klimatske promene Kopernikus (C3S) pokazuju da je globalna prosečna temperatura u junu na globalnom nivou bila viša od normalne, dok je u Evropi bila…

Agencija za satelitsko praćenje Evropske unije saopštila je da je protekli jun bio najtopliji mesec ikada zabeležen na planeti.

Kako navodi britanski “Indipendent”, podaci Servisa za klimatske promene Kopernikus (C3S) pokazuju da je globalna prosečna temperatura u junu na globalnom nivou bila viša od normalne, dok je u Evropi bila u proseku viša za oko dva stepena Celzijusa od uobičajnih vrednosti za taj mesec.

Prema podacima C3S, globalna prosečna temperatura je bila viša za oko 0,1 stepena celzijusa od prethodnog najtoplijeg juna 2016. godine.

Podaci pokazuju da su u junu prosečne temperature bile više za oko dva stepena celzijusa od normalnih, dok su u Francuskoj, Nemačkoj i Španiji tokom poslednjih dana prošlog meseca temperature bile više od šest do 10 stepeni.

C3S navodi da, iako ovu pojavu za sada nije moguće direktno povezati sa globalnim zagrevanjem, upravo zbog globalnog zagrevanja u budućnosti treba očekuvati češće nalete toplotnih talasa.

Danas objavljeno

Luka Lovre osuđen na 5 godina robije

M.

Uragan Jan pogodio Kubu

M.

Pretresi još traju: Novitović u poslijepodnevnim časovima ponovo u tužilaštvu

M.

Ostavite komentar