Prosvjeta: Onlajn nastava nije dobro rješenje - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Prosvjeta: Onlajn nastava nije dobro rješenje

Nakon što je prije nekoliko dana Republički štab za vanredne situacije, nekoliko sati pred radnu sedmicu odlučio da suspenduje školu na 7 dana, reagovao je i Sindikat obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske. Kažu da nisu zadovoljni što ih se ništa ne pita i traže razgovor sa resornim ministrom.

Instrukcija o organizovanju nastave u osnovnim i srednjim školama putem onlajn nastave, a koju je donijelo Ministarstvo prosvjete i kulture, izazvala je veliko nezadovoljstvo prosvjetnih radnika u Srpskoj, poručuju iz Sindikata obrazovanja nauke i kulture.

„Nezadovoljstvo prosvjetnih radnika ide u tom smjeru da je nelogično da rade sportski klubovi, kafići da u autobusima imamo pretjeranu gužvu samo škole ne rade, institucije koje su najviše poštovale te mjere i gdje nije bilo prenošenja virusa”, kaže Dragan Gnjatić, predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske.

On navodi da je dodatni problem to što pojedini nastavnici i profesori nisu dovoljno spremni za onlajn rad od kuće.

„Tek mali broj kolega koji imaju više godina života i staža se muči da to savlada ali mlađe kolege im pomažu. Ono što je ogroman problem su učenici i roditelji. Ne možete očekivati od djeteta koje ne zna sva slova da može koristiti tablet računar ili pametni telefon“, kaže Gnjatić.

Sindikat predlaže da se uvede dodatna obuka nastavnika i profesora i usavršavanje informatičkog znanja.

„Jedna kvalitetnija obuka nastavnog kadra u primjeni internetskih platformi ofise 365 i tims da svi to savladaju ali ništa nam ne vrijedi ako samo nastavnici to znaju koristiti ako učenici ne znaju. Da li je moguće da učenik od 6, 7 godina zna to raditi, roditelji koji žive na selu i imaju dvije krave i žive od poljoprivrede znaju to iskoristiti“, ističe Gnjatić.

Profesori i nastavnici smatraju da ne treba obustavljati školski proces i saglasni su da je potreban razgovor sa resornim ministrom da bi se čula i njihova strana priče.

„Mi smo jedinstveni, želimo u da se vratimo u učionice i škole i da radimo koliko je moguće, a da ne ugrožavamo jedni drugima zdravlje”, kaže Gnjatić.

Prosvjetni radnici podsjećaju da postoji mogućnost zaraze na svakom mjestu i u kafićima i autobusima koji rade, tako da prosvjetni radnici i učenici treba da se vrate u škole.

“Mnoge kolege traže da se čas od 20 minuta produži, jer kvalitet rada je u pitanju. Nije nama stalo do neke forme“, ističe Dragiša Ilisić, profesor srpskoj jezika i književnosti u Poljoprivrednoj školi u Banjaluci.

Iz Sindikata obrazovanja poručuju da će zahtijevati od nadležnih da se sindikat ubuduće pita za mišljenje prije donošenja odluka koje se tiču školstva, jer sve te odluke utiču direktno na prosvjetne radnike.

(BN)

Danas objavljeno

Šta piše u dokumentu koji će se razmatrati na posebnoj sjednici NSRS

M.

Osumnjičen da je seksualno zlostavljao djevojčicu (13)

M.

U Pitsburgu se srušio most, ima povrijeđenih ljudi

M.

Ostavite komentar