Prošlo je 33 godine od Maradonine "božije ruke" - BIGportal.ba
Fudbal Sport

Prošlo je 33 godine od Maradonine “božije ruke”

Danas se navršava tačno 33 godine od čuvenog meča četvrtfinala Svetskog prvenstva u Meksiku kada je Argentina pobedila Englesku sa 2:1. Meč je obeležio Dijego Armando Maradona sa dva pogotka, prvi koji je postigao rukom, i drugi posle prodora i sjajnog driblinga kojim je rešio dileme oko plasmana u polufinale….

Danas se navršava tačno 33 godine od čuvenog meča četvrtfinala Svetskog prvenstva u Meksiku kada je Argentina pobedila Englesku sa 2:1.

Meč je obeležio Dijego Armando Maradona sa dva pogotka, prvi koji je postigao rukom, i drugi posle prodora i sjajnog driblinga kojim je rešio dileme oko plasmana u polufinale.

Maradona je tada kod prvog gola vešto udario loptu rukom i na taj način zatresao mrežu Pitera Šiltona, a da to niko od sudija nije uspeo da primeti.

MOŽDA VAS ZANIMA

O tom golu se priča i tri decenije kasnije, gol je nazvan “božjom rukom”, a neretko i sam Maradona voli da dolije ulje na vatru.

Tako je nedavno odbio da se izvini Englezima zbog tog gola koji je postigao na neregularan način. Izjavio je da je taj gol bio “njegova osveta za Foklandski rat”.

Mi Argentinci nismo znali šta se dešava, nama su rekli da dobijamo rat. U realnosti, Engleska je vodila 20:0. Bilo je teško. Ceo taj slučaj je proizveo kao da smo osećali da sledi novi rat. Znam da sam gol dao rukom. Nisam planirao, ali dogpodilo se sve tako brzo tako da pomoćni sudija nije video moju ispruženu ruku. Sudije me je pogledao i rekao, to je gol. Bio je lep osećaj i neka moja osveta Englezima“, rekao je Maradona nedavno na premijeri dokumentarca ‘Dijego Maradona – pobunjenik, heroj, bog”.

Zanimljivo je da je Piter Šilton bojkotovao premijeru rekavši kako nije imao vremena jer je išao da igra pikado.

Kako je Maradona izveo to lukavstvo i kako je postigao i taj drugi gol posle neverovatnih driblinga pogledajte u priloženom videu.

Danas objavljeno

Ronaldo može da ide u januaru

Vanja A

Odbojkašice jure 7-0

Vanja A

Pobjede Čilića i Rubljova u Astani

Vanja A

Ostavite komentar